latinica  ћирилица
31/03/2023 |  13:41 | Autor: Agencije

Zvanično: Rusi se vraćaju na Vimbldon

Vimbldon je zvanično ukinuo zabranu za ruske i bjeloruske tenisere i teniserke kojima će ove godine biti dozvoljeno da igraju na prestižnom Grend slemu pod neutralnom zastavom.
Vimbldon (Foto:EPA-EFE/NEIL HALL,  ilustracija) -
Vimbldon (Foto:EPA-EFE/NEIL HALL, ilustracija)

Prestižni "Ol-Ingland klub" oglasio se povodom promjene odluke o učešću ruskih i bjeloruskih tenisera na Vimbldonu, a uslovi da oni igraju u Londonu su neutralna zastava i uzdržavanje od javne podrške Rusiji.

- U ime Ol-Ingland kluba i Odbora za upravljanje želimo da pružimo ažurirane informacije u vezi sa prijavama za ovogodišnje prvenstvo. Naša trenutna namjera je da prihvatimo prijave ruskih i bjeloruskih igrača pod uslovom da se takmiče kao "neutralni" sportisti i da ispunjavaju odgovarajuće uslove. Njima je zabranjeno izražavanje podrške Rusiji u različitim oblicima i zabranjen je ulazak igrača koji primaju sredstva od ruskih i/ili bjeloruskih državnih kompanija (uključujući sponzorstvo kompanija kojima upravljaju ili kontrolišu države) - piše u saopštenju organizatora Vimbldona.

- Uslovi su pažljivo razvijeni kroz konstruktivan dijalog sa Vladom Ujedinjenog Kraljevstva, Teniskim savezom Velike Britanije i međunarodnim tijelima zainteresovanih strana u tenisu, i usklađeni su sa vladinim uputstvima za sportska tela u UK - dodaje se u saopštenju.

Britancima je ranije od strane teniskih organizacija bilo zaprijećeno da bi mogli da ostanu bez turnira koji se održavaju u njihovoj zemlji pred Vimbldon, što bi bio veliki udarac.

- Postojala je snažna i veoma razočaravajuća reakcija nekih rukovodećih tijela u tenisu na poziciju koju su prošle godine zauzeli Ol-Ingland klub i LTA sa posljedicama koje bi, ako se nastave, bile štetne po interese igrača, navijača, šampionata i Britanaca - navodi se aludirajući upravo na pritisak koji su vršile organizacije.

Ijan Hjuit, predsjednik Ol-Ingland kluba istakao je da je donošenje ove odluke bilo teško za organizatore.

- Ovo je bila nevjerovatno teška odluka, koja nije donijeta olako ili bez velike pažnje za one na koje će to uticati - rekao je Hjuit.