latinica  ћирилица
31/03/2023 |  16:27 ⇒ 18:53 | Autor: RTRS

Koliko znamo o stavkama na fiskalnom računu za lijekove na recept? (VIDEO)

Fond zdravstenog osiguranja Republike Srpske plaća apotekama sa kojima ima ugovor o izdavanju lijekova na recept farmaceutsku uslugu u iznosu od 1,43 KM po lijeku.
Lijekovi - Foto: RTRS
LijekoviFoto: RTRS

Iako se na fiskalnom računu koji apoteke izdaju navodi ukupan iznos za lijek, osiguranik plaća samo onaj iznos koji je označen kao gotovina, dok Fond snosi preostale troškove.

Nakon što se na društvenim mrežama pojavio fiskalni račun iz jedne banjalučke apoteke na kojem se vidi i cijena usluge izdavanja lijeka, građani su zbunjeni, jer mnogi nisu ni znali da to postoji. Zato pitaju otkad i zašto apoteke naplaćuju usluge izdavanja lijekova na recepte.

Tražili smo pojašnjenje u apoteci gdje je izdat račun, ali i u Fondu zdravstvenog osiguranja. Navode da je u pitanju takozvana farmaceutska usluga od 1,43 KM donesena još 2009. godine, a čije troškove snosi isključivo Fond. Tačno je, ističu, da do sada ova usluga nije bila ispisana na računu, zato što su nedavno uvedene dnevne fakture recepata Fondu.

- Bilo koja usluga ili radnja mora proći kroz fiskalni sistem Republike Srpske i zato je ona na fiskalnom računu i to zbuni pacijente. Na primjer, ako je ukupan iznos računa 208 KM, na računu je navedeno da pacijent plaća 99 KM - pojašnjava Mihael Pavić, vlasnik apoteke u Banjaluci.

Slavica Kulidža iz FZO navodi da u donjem dijelu fiskalnog računa stoje dvije stavke - virman i gotovina.

- Virman je ono što plaća Fond, kao i uslugu izdvanja lijeka na recept. Pacijent plaća samo gotovinu - ističe ona.

Pojašnjavaju da je takozvana usluga naplate izdavanja lijeka otkucana na fiskalnom računu dio poreza koji mora proći kroz fiskalni sistem. Pacijente savjetuju da ovu stavku na računu zanemare, jer to, ponavljaju, pacijenti ne plaćaju.

Lijekovi koji idu ne teret Fonda svrstavaju se u tri grupe. Ukoliko pripadaju A grupi, pacijent ne plaća ništa, međutim ukoliko je riječ o A1 grupi - pacijent participira sa 10 odsto od cijene lijeka, dok u pola cijene plaća lijek, ako se radi o B grupi.