latinica  ћирилица
31/03/2023 |  16:30 ⇒ 18:55 | Autor: RTRS

Poljoprivredna škola u Banjaluci - kada se udruže ljubav, želja i mašta (VIDEO)

Banjalučka Poljoprivredna škola dočekuje jubilarnih 100 godina postojanja. Tradicija, predanost i rad načinili su ovu ustanovu osim vaspitno-obrazovnom i idealnim mjestom za sve ljubitelje prirode, biljaka, životinja.
Poljoprivredna škola - Foto: RTRS
Poljoprivredna školaFoto: RTRS

Preduslov za ulazak i uspjeh u svijetu poljoprivrede jeste ljubav prema prirodi. Anja Stojković posjeduje je i više nego dovoljno. Sanja o vlastitom imanju i proizvodnji, a najviše voli proces sijanja i rasađivanja.

- Sviđa mi se sav taj proces. Priprema zemlje, punjenje čašica, stavljanje posebnog sloja, zatim da te biljke dostignu potrebnu veličinu da se to prerađuje - priča Anja.

Da je poljoprivreda strateška grana za jačanje i napredak Srpske složila se i Zorica Vuković, profesorka banjalučke Poljoprivredne škole.

Ova škola, kaže, u samom početku prepoznala je ulogu i značaj dualnog obrazovanja, ali i inkluzije.

- U Poljoprivrednoj školi kombinujemo teorijska znanja sa praktičnim. Imamo našu ekonomiju, našu plasteničku proizvodnju, proizvodnju na otvorenom prostoru, tako da učenici što nauče u teoriji mogu da primjene i u praksi. Školujemo i djecu sa poteškoćama u razvoju, naravno u manjem broju, jer svako odjeljenje može da upiše dva učenika - navela je profesorka Vuković.

Poljoprivredna škola, i te kako može da bude dobra početna pozicija za dalji napredak i razvoj.

- Planiram upisati Poljoprivredni fakultet, još više da dopunim svoje znanje i počnem neku svoju, vlastitu proizvodnju - kaže Anja.

Kraj januara i početak februara idealan su period pripreme za proizvodnju rasada, pojašnjava struka.

- Rasada, povrtarskih kultura, ljekovitog bilja, nekih cvjetnih vrsta, svega po malo ima. Prije svega radimo za nas, za školu, za naše plastenike, onda viškove prodajemo na tržištu za kupce koji su navikli da dolaze u Poljoprivrdnu školu. Pored proizvodnje rasada, sad trenutno nam se u plastenicima nalazi zelena salata, karfiol... - istakla je profesorka Vuković.

A svi oni koji žele da kupe provjerene i zdrave proizvode koji su djelo vrijednih ruku banjalučkih učenika i profesora, mogu da ih pronađu u magacinu iza Poljoprivredne škole.