latinica  ћирилица
31/03/2023 |  16:51 ⇒ 18:55 | Autor: Agencije

Hrvatska sprema Rezoluciju o debljini

Poslanici u hrvatskom parlamentu podržali su danas prijedlog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku da se usvoji Rezolucija o debljini, uz upozorenje da Hrvatska ima najveći postotak gojaznih osoba u EU. Založili su se za zdravu ishranu u vrtićima i školama i propagiranje kretanja i sporta.
Gojaznost - Foto: ilustracija
GojaznostFoto: ilustracija

Rezolucijom se predlaže da sve nadležne institucije preduzmu sve odgovarajuće korake iz djelokruga svojih odgovornosti u vezi sa sprečavanjem, dijagnostikovanjem i liječenjem debljine u svrhu smanjenja broja oboljelih od debljine.

Predlaže se promocija zdravog načina života, posebno zdravu ishranu, fizičku aktivnost, održavanje odgovarajuće tjelesne mase, nepušenje, izbjegavanje prekomjerne konzumacije alkohola i kontrolu povišenih vrijednosti pritiska i masnoća.

U ime predlagača Renata Sabljar Dračevac rekla je da bi donošenje Rezolucije trebalo da bude jedan od doprinosa smanjenju prevalencije prekomjerne težine, unapređenju zdravlja, sprečavanja bolesti i podizanja kvalitete i dužine života svih nas, a pogotovo mladih naraštaja.

Sabljar Dračević je upozorila da, prema podacima Evrostata, Hrvatska uz Maltu ima od svih zemalja EU najveću prevalenciju osoba s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom. Iznijela je podatak da je 2019. samo 34 odsto odraslih u Hrvatskoj imalo normalnu tjelesnu masu, a čak 65 posto prekomjernu, od čega 23 posto njih debljinu.

Sabljar Dračevac upozorila je i da procjene pokazuju da će udio osoba s debljinom u Hrvatskoj do 2030. iznositi 32.4 odsto. Takođe, procjenjuje se da će udio djece s debljinom u toj godini iznositi 23.19 posto za dob od pet do devet godina te njih 16.37 odsto za dob od 10 do 19 godina, prenijela je Hina.