latinica  ћирилица
31/03/2023 |  17:58 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

Najavljeni novi prijedlozi za UNESKO listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić i šef Kancelarije UNESKO u BiH Siniša Šešum razgovarali su o značaju zaštite kulturne baštine i saglasili se da se pokrenu novi projekti od značaja za obrazovanje i kulturu u Srpskoj.
Stojčićeva sa Šešumom - Foto: Ustupljena fotografija
Stojčićeva sa ŠešumomFoto: Ustupljena fotografija

Stojičićeva i Šešum razgovarali su i o dugogodišnjoj uspješnoj saradnji prilikom pripreme elemenata kako nematerijalnog kulturnog nasljeđa tako i nepokretnih kulturnih dobara Republike Srpske na UNESKO listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa i svjetske baštine, te konstatovali da će biti predloženi novi prijedlozi za navedene liste Uneska.

Na sastanku je razgovarano o projektima koji su realizovani u prethodnom periodu u oblasti obrazovanja i kulture, kao i o planiranoj saradnji u toku ove godine.

Ocijenjena je uspješnost sprovedenih projekata i izražena obostrana spremnost za nastavak saradnje i u narednom periodu, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture.

Sagovornici su izrazili zainteresovanost da se nastave otvoreni razgovori o svim pitanjima za koja je potrebna dodatna saglasnost Ministarstva kako bi se u sve usaglašene projekte blagovremeno uključile vaspitno-obrazovne i ustanove kulture.

Razgovarano je i o značaju zaštite kulturne baštine i o podršci koju UNESKO može da pruži institucijama Republike Srpske i ustanovama kulture, kao i o očekivanoj donatorskoj podršci koja će se obezbijediti za projekte u oblasti kulture.

Iz Ministarstva su naveli da je bilo riječi o zainteresovanosti UNESKO da podrži Ministarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagoški zavod u sprovođenju edukacija za prosvjetne radnike o unapređenju IT vještina za sve uključene u vaspitno-obrazovni proces.