latinica  ћирилица
31/03/2023 |  18:06 ⇒ 22:16 | Autor: SRNA

Dodik: Svirepi zločin nad Srbima u Mrkonjić Gradu postoji, koliko god ga drugi ignorisali

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je masovna grobnica u Mrkonjić Gradu, iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 181 srpskog civila i borca koji su ubijeni u napadu Hrvatske vojske, takozvane Armije BiH i HVO-a 1995. godine, još jedan u nizu svirepih i mučkih zločina počinjenih nad srpskim narodom kojem svjedoči Republika Srpska, ali i cjelokupan srpski narod.
Milorad Dodik (Foto: B. Zdrinja) -
Milorad Dodik (Foto: B. Zdrinja)

- Sjećajući se tog 1. aprila 1996. godine kada je počelo otvaranje jedne od najmasovnijih grobnica u Mrkonjić Gradu, ne možemo i ne smijemo da zaboravimo stravične prizore divljaštva i mučenja nedužnih ljudi koji će svima nama ostati duboko urezeni u pamćenje - istakao je Dodik povodom obilježavanja 27 godina od otvaranja masovne grobnice iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 181 srpskog civila i borca.

On je naveo da su u ovoj masovnoj grobnici u Mrkonjić Gradu, prema nalazima pokojnog Zorana Stankovića, patologa, koji je vršio obdukciju, pronađeni leševi vezani bodljikovam žicom koji su i tako nemoćni bili izloženi stravičnom mučenju.

- Na tijelima ovih mučenika, čija je jedina krivica bila to što su Srbi, evidentirane su razne teške povrede. Dokazi koji su pronađeni na samom groblju kao što su paljevina, krvavi tragovi odjeće i obuće, plinski brener, bodljikava žica, čaure od pješadijskog naoružanja više nego dovoljno potvrđuje da je njihov pokolj bio studiozno planiran - istakao je Dodik.

Ali, uprkos mnogobrojnim dokazima i nalazima patologa, ukazao je Dodik, pravde za ove nevine ljude u ovakvoj BiH nema.

- Svjedočima da su u političkom Sarajevu i dobrom dijelu međunarodne zajednice i dalje na sceni stereotipni sramni pokušaji negiranja i ignorisanja svakog zločina nad Srbima. Oni za njih ne postoje uprkos činjenicama. I šta drugo reći kad do danas, 27 godina kasnije, nema pravde za stravične zločine nad ovim nedužnim ljudima u Mrkonjić Gradu - rekao je Dodik za Srnu.

Koliko god drugi minimizirali i negirali naše žrtve, naglasio je predsjednik Republike Srpske, ovaj krvavi mučki pohod hrvatske i muslimanske vojske na Mrkonjić Grad i njegove mještane, i to mimo borbenih dejstava, ostaje srpskom narodu za vječno sjećanje i opomenu - nikada ne zaboraviti.

- I ovaj zločin, kao i svi drugi počinjeni nad Srbima u Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i ovom posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom moraju stalno da nas drže jedinstvene i okupljene oko svoje Republike Srpske i njenih institucija. Bez Republike Srpske i jakih institucija nema ni srpskog naroda, i to treba da bude stalno prisutno u našoj svijesti i svima za nauk - poručio je Dodik.

U Mrkonjić Gradu sutra će biti služen parastos i položeni vijenci na Gradskom groblju povodom 27 godina od otvaranja masovne grobnice.

Tokom agresije oružanih snaga Hrvatske i Petog korpusa takozvane Armije BiH na 13 zapadnokrajiških opština Republike Srpske u septembru i oktobru 1995. godine sa vjekovnih ognjišta protjerano je više od 120.000 Srba.

Ubijeno je 1.646 ljudi, a još 420 civila i vojnika vodi se kao nestalo.

Tokom ofanzive na srpski etnički čist prostor došlo je do ogromnih razaranja i ljudskih žrtava. Samo u Mrkonjić Gradu utvrđena je materijalna šteta od 680 miliona KM.

Nakon što je Republika Srpska ponovo preuzela područje opštine Mrkonjić Grad, u pravoslavnom groblju pronađena je masovna grobnica sa 181 tijelom zvjerski ubijenih Srba.

Među njima je bio 81 civil, od kojih 10 žena, 97 boraca Vojske Republike Srpske i tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, a u manjim grobnicama na području ove opštine pronađeno je još 176 tijela.

Otvaranje masovne grobnice i ekshumacije počele su 1. aprila 1996. godine.