latinica  ћирилица
31/03/2023 |  18:22 | Autor: SRNA

Protestna šetnja zdravstvenih radnika u Brčkom

Radnici Zdrvavstvenog centra Brčko, njih 450, organizovalo je danas drugu protestnu šetnju nezadovoljni uslovima rada i statusom.
Brčko-protest medicinara - Foto: SRNA
Brčko-protest medicinaraFoto: SRNA

Član Štrajkačkog odbora Edin Hodžić napomenuo je da su zaposleni pokrenuli štrajk upozorenja prije mjesec dana kada su svoje zahtjeve predali Vladi distrikta, ali da nema pomaka u pregovorima između vladinog pregovaračkog tima i Štrajkačkog odbora.

- Uglavnom se priča o detaljima za koje smo znali da će biti dogovoreni još prije štrajka, a odnose se na povećanje plata za 10 odsto i plaćanje putnih troškova. To nisu jedini problemi koji tište zdravstvene radnike. Tražimo poboljšanje materijalnih uslova rada - pojasnio je Hodžić.

Hodžić je napomenuo da radnici neće odustati od štrajka dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, ali je istakao da su spremni i na ustupke.

Član Štrajkačkog odbora Samir Mujkić tvrdi da Vlada distrikta nije spremna da se aktivno uključi u rješavanje nagomilanih problema zaposlenih u Zdravstvenom centru Brčko i da od njih traži da obustave štrajk.

- Dobili smo dojave, čak i prijetnje od pojedinih vladinih službenika da će oni koji budu nastavili da se suprotstavljaju dobiti otkaz. Ako treba, onda ćemo svi podnijeti ostavku i dati otkaz - rekao je Mujkić.

On je dodao da je napravljena lista medicinskih usluga koja se mora poštovati i koja je garancija da zdravlje stanovništva neće biti ugroženo.

Radnici su danas i potpisom potvrdili da podržavaju štrajk i borbu za bolji socijalno-ekonomski položaj radnika u zdravstvu.