latinica  ћирилица
31/03/2023 |  18:34 ⇒ 01/04/2023 | 07:40 | Autor: RTRS

Federacija BiH i dalje bez nove vlade (VIDEO)

Iako je od izbora prošlo šest mjeseci, vlast u Republici Srpskoj i na nivou BiH odavno konstituisana, FBiH i dalje je bez nove vlade. Tamošnja parlamentarna većina HDZ-a BiH i stranaka tzv. "trojke", ne uspijeva da formira izvršnu vlast jer SDA preko svog potpredsjednika Federacije koči taj proces. Istovremeno danas se pred OHR-om okupilo nekoliko stotina ljudi iz Sarajeva i drugih mjesta koji traže od Kristijana Šmita da ne interveniše na Ustav Federacije kako bi odblokirao formiranje vlade.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

S približavanjem krajnjeg, ustavnog roka 6. aprila, sve dalje je od konstituisanja izvršne vlasti u Federaciji. Nakon što je juče predsjednik tog entiteta Lidija Bradara potpisala odluku o imenovanju federalne vlade, bošnjački potpredsjednik Federacije danas je odbio to da uradi, ostajući dosljedan politici SDA da bez njih nema nove vlade.

- Јa želim obavijestiti građane da neću dati saglasnost na odluku o imenovanju Vlade, iz više razloga a glavni je jer nema pobjedničke stranke SDA u tome. Igniorisla se volja Bošnjaka a ja kao njihov predstavnik to neću dopustiti. Sa ovakvom pameti potpredsjednik Lendo neće dati saglasnost - poručio je Refik Lendo, potpredsjednik FBiH.

I drugi potpredsjednik Federacije, iz reda srpskog naroda Igor Stojanović nije htio da ovjeri vladu koju bi što je najzanimljivije vodio njegov stranački šef Nermin Nikšić. Stojanović nije saglasan sa predloženim ministrima, posebno ga "žulja" kandidatura HDZ-ove Sanje Vlaisavljević za ministra kulture.

- Mislim da su i dalje ostala sporna imena o kojima se diskutovala u javnosti - naveo je Stojanović.

- Mislim da će Stojanović u ponedeljak dati saglasnost predsjednici FBiH. Od drugog potpredsjednika ne očekujemo ništa, on to i pokazuje. Mi imamo ustavnu obavezu do 6. aprila da imenujemo Vladu FBiH i ja sam uvjeren da će se to desiti. Duboko vjerujem da mi nemamo drugo rješenje nego da napravimo vladu FBiH - dodao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Kako nema saglasnosti dva potpredsjednika za novu federalnu vladu, spekuliše se da bi Kristijan Šmit mogao da omogući imenovanje Vlade bez potrebna tri potpisa.

Za SDA i DF to je podilaženje HDZ-u, zato nimalo slučajno u danu kada se očekivao rasplet oko nove vlade protest građana ispred OHR-a.

- Јa se nadam da će oni skrenuti pažnju visokom predstavniku da o sudbini BiH odlučuju sami građani BiH pa i na ovaj način da se Bošnjaci pitaju ko će biti u Vladi a ne da Lidija odlučuje ko će biti ministar od Bošnjaka u Vladi Federacije - istakoa je Lendo.

Lendi i SDA nije smetalo kada su Bošnjaci birali hrvatskog člana Predsjedništva i delegate u Klubu Hrvata.

Ni kada su bivši visoki predstavnici smenjivali srpske i hrvatske zvaničnike a sada preko okupljenih građana prijete Kristijanu Šmitu, traže ostavku jer bi njegova intervencija Hrvate dovele u isti ravan s Bošnjacima, a njih je pet puta više nego druga dva naroda u tom entitetu.

Zato ne čudi što se sa protesta traži građanska država, na principu jedan čovjek jedan glas.