latinica  ћирилица
31/03/2023 |  21:28 ⇒ 22:13 | Autor: RTRS

Dodik: Imamo uvjeravanja da je Kina odlučila da prihvati obveznice Srpske (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras da raspolaže uvjeravanjima da je Kina odlučila da prihvati obveznice Srpske kao instrumente garancije i finansiranja.
Milorad Dodik - Foto:
Milorad DodikFoto:

- Obično su svi usmjereni na Zapad, ali od prije dva dana raspolažemo uvjeravanjima da je kineska država i vlast odlučila da kao instrumente garancije i finansiranja prihvati obveznice Republike Srpske. Čak nam nude da izvode radove na izgradnji auto-puteva da mi emitujemo obveznice - rekao je Dodik.

U obraćanju na manifestaciju "Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske" za 2022. godinu, predsjednik Srpske je naveo da se pokušava izaći na kinesko tržište i stvoriti alternativa za sve.

Poručio je da izbor Republike Srpske mora da bude i jedna i druga strana, da ne može biti zatvorena.

Dodik je naveo da je kreditni rejting Republike Srpske stabilan, što, kako je rekao, govori o tome da Republika i privrednici mogu sa lakšim procedurama da prođu kod finansijskih institucija.

Dodik je istakao da je privreda Republike Srpske ostvarila dobit veću od tri milijarde KM u prošloj godini. Dodao je da se time treba ponositi jer je to ostvareno u nestabilnim okolnostima, ali da govori da ima vođstvo koje može da odgovori.

Dodik je naveo i da je u januaru pokrivenost uvoza izvozom bila 97,4 odsto, a želja je da ta pokrivenost pređe 100 odsto.

On je istakao da Republika Srpska danas ima najveći broj zaposlenih od kako postoji, da je odgovornost prema zaposlenima vidljima kroz povećanje plate, ali smatra i da ih treba povećati.