latinica  ћирилица
31/03/2023 |  22:44 ⇒ 01/04/2023 | 08:10 | Autor: sputniknews.com

Milatović Đukanoviću: Vi ste posljednji evropski diktator

Ostalo je dva dana do drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore. Završava se kampanja Јakova Milatovića, kandidat pokreta Evropa sad, i Mila Đukanovića, lider Demokratske partije socijalista.
Јakov Milatović (Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC, ilustracija) -
Јakov Milatović (Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC, ilustracija)

Milatović je pred drugi krug poručio da njegov protivkandidat 2. aprila "treba da istrči posljednji politički krug", dok je Đukanović uvjeren da će on ponovo biti predsjednik.

U televizijskom duelu, održanom na prvom programu Radio-televizije Crne Gore, nije bilo toliko riječi o programima dvojice kandidata koliko o Đukanovićevoj političkoj zaostavštini dužoj od tri decenije, zbog čega ga je Milatović u jednom trenutku nazvao posljednjim evropskim diktatorom. Đukanović nije imao mnogo protivargumenata za Milatovića, ali ga je nazvao varalicom tvrdeći da nije vratio stipendiju koju je dobio od države Crne Gore, piše Sputnjik.

Đukanović je na početku obraćanja rekao da ga za novi mandat na čelu države preporučuje odgovoran odnos prema državnim interesima Crne Gore i da onaj ko se pridržava Ustava i zakona taj nikako ne može pogriješiti kada je u pitanju odnos prema svim građanima Crne Gore.

Navodeći šta je sve uradio od 1994. godine, na kraju je naglasio da je pokrenut proces učlanjenja države u EU koji je prethodne dvije godine osujećen, kako je rekao, zahvaljujući neadekvatnoj upravi. On je dodao da politiku vidi kao djelatnost u korist svih građana.

- Crna Gora je postala 192. članica UN, NATO i vjerujem naredna članica EU. Vjerujem da Crna Gora mora ostati građanska država, mora pripadati svakom građaninu, mora ostati multientičko društvo i to je najbolji odgovor velikodržavnim projektima koji su se probudili. Vjerujem da ću pobijediti 2. aprila i da ću nastaviti da vodim Crnu Goru u smjeru kako sam radio u prethodnom vremenu - izjavio je Đukanović.

Milatović je već na početku odgovorio da on i Đukanović dobro znaju da kandidat DPS-a neće pobijediti na izborima 2. aprila.

- Znate da treba da istrčite posljednji politički krug, i ja ću zajedno sa svim građanima Crne Gore koji gledaju u budućnost postati prvi put predsjednik svih građana Crne Gore. Samo da radim ono što vi niste radili pa je dosta u smislu toga da čovjek treba da bude predsjednik svih građana - rekao je on.

Upitao je Đukanovića sjeća li se kakvo je bilo stanje u ekonomiji 2020. godine kada je došlo do promjene režima u Crnoj Gori.

- Stanje u našoj ekonomiji, gospodine Đukanoviću, bilo je dramatično. Životni standard bio je nevjerovatno mali, svaki četvrti građanin živio je na rubu siromaštva, ekonomija je samo u 2020. godini izgubila skoro 800 miliona evra zbog vaše pogubne ekonomske politike. Nezaposlenost je bila skoro 20 procenata. Ono što sam, u smislu inkluzivnosti uradio sa svojim kolegom Spajićem, kao članovi Vlade pokrenuli smo oporavak. U 2021. godini smo imali istorijski ekonomski rast u Evropi. Na taj način sam pokazao kako se u Crnoj Gori upravlja ekonomijom u korist javnog interesa - podvukao je Milatović.

On je rekao da su prvi put nakon 20 godina građanima Crne Gore vratili dostojanstvo programom Evropa sad.

- Vodiću inkluzivnu politiku i biću predsjednik svih građana Crne Gore - istakao je Milatović.

Đukanović je optužio Milatovića da se lažno predstavlja kao kandidat budućnosti, a da u stvari, kako je rekao, pokušava Crnu Goru da vrati u srednjevjekovno doba, mrak i prošlost.

Milatović je rekao da je Đukanović čovjek devedesetih i da zato i ne zna da priča o budućnosti.

- Stalno vraćate teme iz devedesetih, a znate šta ste radili tada - tada ste sa svojim savjetnikom tjerali Bošnjake iz Bukovice, pa ste diskriminisali naše stare liberale, pa ste se okrenuli na naše Albance u akciji "Orlov let", pa ste udarili na Srbe. Nikada, gospodine Đukanoviću, niste bili predsjednik svih građana Crne Gore - ocijenio je Milatović.

Đukanović je uzvratio, rekavši da Milatovića veže za mrak srednjeg vijeka.

- Vi ste kazali da ste ušli u politiku na talasu veličanstvenih litija, koje su imale za cilj da zapravo Crnu Goru vrate u srednji vijek, da je učine teokratskom državom, zavisnom od jedne vjerske zajednice. Drugo, kazao sam već da ozbiljno sumnjam ko ste vi. Јako mi je teško da uhvatim vaš pravi identitet. Imate problem sa očito lažnim predstavljanjem. Sada se pitam jeste li vi uopšte vidjeli Oksford, jer da ste vidjeli Oksford ne biste me pitali to što me sada pitate - rekao je Đukanović.

Milatović je rekao da je Đukanović posljednji evropski diktator.