latinica  ћирилица
01/04/2023 |  14:17 ⇒ 14:17 | Autor: SRNA

Veritas: Irska izručila Hrvatskoj Srbina Vojislava Buzakovića

Srbin Vojislav Buzaković izručen je iz Irske u Hrvatsku u potpunoj medijskoj tišini, po hrvatskoj potjernici, zbog navodno počinjenog ratnog zločina protiv civila u Petrovcima kod Vukovara za vrijeme rata u Hrvatskoj, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas".
Veritas - Foto: RTRS
VeritasFoto: RTRS

Buzaković, rodom iz Petrovaca kod Vukovara, koji ima irsko državljanstvo, izručen je u noći sa 30. na 31. mart, nakon što ga je 1. februara uhapsila irska policija po Evropskom nalogu za hapšenje osječkog suda.

Prema dokumentaciji "Veritasa", protiv Buzakovića i još osam osoba, tužilaštvo u Vukovaru podiglo je optužnicu 4. septembra 2007. godine, koja ih tereti da su od početka avgusta 1991. godine do kraja februara 1992. godine u Petrovcima, u prostorijama milicije SAO Krajine, "kao pripadnici milicije i paravojnih jedinica", protivpravno privodili i zatvarali civile.

Oni se sumnjiče da su zatvorene civile ispitivali, tukli i na druge načine zlostavljali, s tim da se Buzaković tereti za učestvovanje u fizičkom maltretiranju četiri osobe /Irineja Nađorđa, Јanka Tirkajle, Mihajla i Pere Hardi/.

Ovom optužnicom, osim Buzakovića, optuženi su i Nikola Radojčić, Miroslav Ivan, Milenko Đurđević, Predrag Stojčević, Dragan Žakula i Duško Samardžić, svi u odsustvu, te Željko Vujić, u prisustvu.

Branioci po službenoj dužnosti svih optuženih podnijeli su prigovore protiv optužnice, ali ih je Županijski sud u Vukovaru rješenjem od 3. aprila 2008. odbio kao neosnovane.

Vanpretresno vijeće Županijskog suda u Vukovaru je 9. juna 2011. godine razdvojilo krivični postupak u odnosu na optuženog Željka Vujića, ali je, nakon prvog rošišta za glavni pretres, obustavilo postupak protiv njega zbog smrti.

Predmet je u međuvremenu, zbog promjene u nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina, ustupljen Županijskom sudu u Osijeku, koji je 12. jula 2022. godine za Buzakovića izdao "evropski nalog za hapšenje", na osnovu kojeg je i uhapšen u Irskoj, gdje već dugi niz godina živi sa porodicom i čije državljanstvo je u međuvremenu stekao.

"Veritas" podsjeća da je, na osnovu hrvatske međunarodne potjernice, 5. januara 2020. godine na aerodromu u Malmeu, švedska policija uhapsila Milenka Đurđevića, koji je, nakon provedenog ekstradicionog postupka, u avgustu 2020. godine izručen u Hrvatsku.

Nepravosnažnom presudom Županijskog suda u Osijeku od 14. februara 2022. godine Đurđević je proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora od tri godine.

Županijski sud u Osijeku je protiv Duška Samardžića i Dragana Žakule 10. maja 2021. godine obustavio krivični postupak zbog prekvalifikacije na krivično djelo oružane pobune.

Od početka ove godine ovo je drugo hapšenje osoba srpske nacionalnosti sa područja Hrvatske po hrvatskim međunarodnim potjernicama zbog navodno počinjenih ratnih zločina 1991. godine.

Osim Buzakovića, u januaru su američke vlasti uhapsile Јugoslava Vidića, osuđenog u Hrvatskoj na 20 godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina u Petrinji, protiv kojeg se pred pravosudnim organima SAD još vodi ekstradicioni postupak.

Vidić je emigrirao u SAD 1999. godine i odmah se prijavio za državljanstvo, koje mu je odobreno 2005. godine.

"Veritas" podsjeća da je na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada je uhapšeno 185 Srba, od kojih su 73 izručena Hrvatskoj.

Od izručenih do sada je protiv njih 30 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih djela ratnih zločina nalazi 29 osoba srpske nacionalnosti, bivših pripadnika ЈNA i Srpske vojske Krajine, od kojih je 16 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presude.