latinica  ћирилица
01/04/2023 |  15:00 | Autor: SRNA

Grabovac: Poražavajuće je da niko nije odgovarao za zločine nad Srbima u Mrkonjić Gradu i Posavini

Predsjednik Organizacije za traženje poginulih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac istakao je da je poražavajuće da ni nakon 27 godina niko od hrvatskih vojnih i političkih zvaničnika nije odgovarao za ratne zločine počinjene nad Srbima u Mrkonjić Gradu i Posavini.
Marko Grabovac - Foto: SRNA
Marko GrabovacFoto: SRNA

- Neprihvatljivo je da za ove zločine do danas niko nije odgovarao, uprkos brojnim dokazima, masovnim srpskim grobnicama i izjavama svjedoka koji su dostavljeni Haškom tribunalu i pravosuđu BiH - rekao je Grabovac Srni, povodom obilježavanja 27 godina od otvaranja masovne grobnice u Mrkonjić Gradu iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 181 srpskog civila i borca ubijenih u napadu Hrvatske vojske, takozvane Armije BiH i HVO-a 1995. godine

On je naveo da su porodice poginulih iz Republike Srpske nezadovoljne radom Tužilaštva i Suda BiH, jer godinama opstruišu procesuiranje ratnih zločina nad Srbima.

Grabovac je rekao da je za ove kategorije građana neprihvatljivo da na teritoriju Republike Srpske dolaze hrvatski zvaničnici i dodjeljuju priznanja hrvatskim vojnicima koji su počinili ratne zločine nad Srbima, kao što je to nedavno bio slučaj u Derventi.

Na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu danas je služen parastos i položeni su vijenci povodom 27 godina od otvaranja masovne grobnice iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 181 srpskog civila i borca koji su ubijeni u napadu Hrvatske vojske, takozvane Armije BiH i HVO-a 1995. godine.

Tokom agresije oružanih snaga Hrvatske i Petog korpusa takozvane Armije BiH na 13 zapadnokrajiških opština Republike Srpske u septembru i oktobru 1995. godine sa vjekovnih ognjišta protjerano je više od 120.000 Srba. Ubijeno je 1.646 ljudi, a još 420 civila i vojnika vodi se kao nestalo.

Pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, ubili su 26. marta 1992. godine u Sijekovcu devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Bio je to prvi masovni zločin i prije nego što je počeo oružani sukob u BiH koji su počinile regularne snage hrvatske vojske i paravojne muslimansko-hrvatske formacije.