latinica  ћирилица
01/04/2023 |  15:53 ⇒ 18:04 | Autor: sputniknews.com

Igumanu Kijevske lavre pozlilo u sudnici u Kijevu, saslušanje odloženo

Starješina Kijevsko-pečerske lavre, mitropolit Pavel na sudu u Kijevu saopštio je da se osjeća loše zbog čega je sudija pomjerio saslušanje za 3. april, saopštili su lokalni mediji.
Mitropolit Pavel (Foto: EPA/STEPAN FRANKO) -
Mitropolit Pavel (Foto: EPA/STEPAN FRANKO)

- Mitropolit Pavel je tokom sudskog zasjedanja izjavio da mu je pozlilo, pao mu je šećer u krvi. S tim u vezi sudija je odložio sjednicu za ponedjeljak u 9.00 časova - piše list.

Tada će sud razmatrati mjeru zabrane protiv igumana.

Kako navodi list, mitropolit je napustio salu, a odbrana je podnijela zahtev da im se dostave na uvid originalni audio-snimci koje je ranije objavila Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU). Međutim, originali nisu dostavljeni pošto "jednostavno ne postoje u dosijeu tužilaštva".

Advokati mitropolita saopštili su da je dio optužbi protiv njihovog štićenika zasnovan upravo na audio-snimcima SBU, te da originalni snimci moraju biti dostavljeni odbrani.

Ranije je saopšteno da je u Ševčenkovskom okružnom sudu u Kijevu počelo saslušanje o izricanju mere zabrane igumanu Kijevsko-pečerske lavre mitropolitu Pavelu. Tužilaštvo je tražilo danonćni kućni pritvor.

Advokat mitropolita je tražio da se suđenje odgodi za ponedjeljak kako bi imao vremena da se upozna sa materijalom predmeta, kao i izuzeće sudije zbog pristrasnosti, ali je sud odbacio zahtjeve, prenio je portal "Strana".

Ranije danas starešina Kijevsko-pečerske lavre, mitropolit Pavel izjavio da mu je uručeno obavještenje o pokretanju postupka zbog sumnje da je odgovoran za raspirivanje međuvejrske mržnje i saradnju s Rusijom.

Potom su pripadnici SBU izvršili pretres prostorija u kojima mitropolit živi. Ukrajinska pravoslavna crkva je saopštila da su mitropolita pozvali i na saslušanje u podne po lokalnom vremenu.

Starješina Kijevsko-pečerske lavre je rekao da je sve što se trenutno događa progon Crkve.