latinica  ћирилица
01/04/2023 |  17:34 ⇒ 18:05 | Autor: SRNA

Obilježeno 30 godina od formiranja Specijalne jedinice "Peša"

U Brčko distriktru danas je obilježeno 30 godina od formiranja Specijalne jedinice "Peša" Vojske Republike Srpske, čijih je 19 pripadnika poginulo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Obilježeno 30 godina od formiranja Specijalne jedinice "Peša" - Foto: SRNA
Obilježeno 30 godina od formiranja Specijalne jedinice "Peša"Foto: SRNA

Tim povodom kod spomen-obilježja srpskim braniocima Brčkog u centru grada služen je parastos i položeni vijenci, a potom je u hotelu "Јelena" održana svečanost pod nazivom "30 godina na braniku otadžbine".

Obilježavanju 30 godina od formiranja Specijalne jedinice "Peša" prisustvovali su ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti distrikta iz reda srpskog naroda, veterani Vojske Republike Srpske, Darko Mladić - sin generala Ratka Mladića, porodice poginulih boraca, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Pojedincima koji su se nesebično zalagali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i pružili podršku radu Udruženja veterana Specijalne jedinice "Peša" danas su uručene plakete, zahvalnice i pokloni. Plaketu je dobio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kojem će biti naknadano uručena u Banjaluci.

Predsjednik Udruženja veterana Specijalne jedinice "Peša" Radivoje Đukić u izjavi novinarima je podsjetio da su odluku o formiranju specijalne jedinice donijele civilne i vojne vlasti Republike Srpske 1993. godine i za komandanta postavile Boška Perića Pešu, po kojem je jedinica i dobila ime.

- Peši je data mogućnost da izabere sto momaka i oformi jedinicu. To je urađeno 1. aprila 1993. godine - rekao je Đukić.

Đukić je naveo da je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 19 njegovih saboraca, dok je svaki vojnik iz jedinice bio ranjen, a neki i više puta, dok njih 15 danas ima status ratnog vojnog invalida.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je Pešina jedinica dala nemjerljiv doprinos u odbrani srpskog naroda i Republike Srpske i da je bila i ostala čuvena po svom junaštvu.

- Sve ono što je radila ova jedinica, za nas koji u ime srpskog naroda obavljamo različite funkcije na ovim prostorima i danas je temeljni zadatak, a to je da se političkim sredstvima borimo za ravnopravnost i integritet srpskog naroda. Tekovine narodne borbe na prostoru Brčko distrikta i Republike Srpske su za nas ustav i prirodni i svaki drugi zakon kojih se moramo držati kroz svoje svakodnevne aktivnosti - istakao je Milić.

Predsjednik Udruženja demobilisanih boraca Vojske Republike Srpske u Brčkom Cvjetko Simić rekao je da je značaj obilježavanja ovog i drugih važnih datuma u srpskoj istoriji veliki, kako se ne bi zaboravilo da su ljudi dali život za slobodu i otadžbinu.

On podsjetio je da je na početku rata, odlaskom Јugoslovenske narodne armije formirana Vojska Republike Srpske i Prva posavska brigada, u kojoj su, zatim, formirani bataljoni i protivdiverzantska četa zvana "Peša".

- Formirana je od hrabrih momaka, a takav je bio i njihov komandant Boško Perić Peša. On se, kada je počeo rat, sa 18, 19 godina vratio iz Slovenije i došao na čelo te jedinice - naveo je Simić.

Oficir u penziji Dragiša Sekulić bio je inicijator formiranja Pešine čete koja je, kako je rekao, bila respektibilna vojna snaga za brzo djelovanje u teškim okolnostima jer je Brčko bilo u nepovoljnom strateškom vojnom položaju.

- U ratu gubimo svi i nadam se da se rat više nikad nikome neće ponoviti. Poštujmo se i idimo naprijed, ali i ne zaboravimo one koji su dali život na braniku otadžbine - poručio je Sekulić.

Prvog aprila 1993. godine zvanično je obavljeno prvo postrojavanje Specijalne jedinice "Peša" koja je bila u formaciji samostalne čete i imala je 96 boraca.

Učestvovala je u borbenim dejstvima na brčanskom i sarajevskom ratištu, Majevici, Ozrenu, Orašju, Glamoču, Mrkonjić gradu i svuda gdje je bilo potrebno braniti srpski narod.

Komandant Specijalne jedinice "Peša" Boško Perić poginuo je 14. novembra 1994. godine na Majevici u 23. godini. Bio je šest puta ranjavan.