latinica  ћирилица
01/04/2023 |  18:23 ⇒ 02/04/2023 | 13:30 | Autor: RTRS

Šta se krije iza novoosnovane platforme Zapadnobalkanska četvorka? (VIDEO)

Alternativa Otvorenom Balkanu ili podrška albanskim interesima u regionu- šta se krije iza novoosnovane regionalne platforme pod imenom Zapadnobalkanska četvorka?
Skoplje - Foto: RTRS
SkopljeFoto: RTRS

Da je formirana u glavnom gradu Sjeverne Makedonije, objavljeno je prije tri dana. Uz ovu zemlju, dio platforme su i Albanija, Crna Gora i samoproglašeno Kosovo.

Kao svoj strateški cilj, postavili su potpunu usklađenost sa spoljnom politikom Evropske unije. Zanimljivo je da je premijer Sjeverne Makedonije samo dva dana kasnije u Beogradu izjavio da je sastanak četvorke bio neformalan.
Analitičari ovu inicijativu vide kao novi pritisak na Srbe.

Kao pouzdani partneri NATO-a i Evropske unije, Sjeverna Makedonija, Albanija, Crna Gora i samoproglašeno Kosovo u potpunosti će usaglasiti spoljnu i bezbjednosnu politiku prema Rusiji i evroatlanskim integracijama.
Saopštio je to nakon sastanka u Skoplju, ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani.

Vijest se brzo proširila regionom i otvorila brojna pitanja.

Na njih je dijelom odgovorio premijer Sjeverne Makedonije, Dimitar Kovačevski tokom zvanične posjete Beogradu.

- To nije neka ozbiljna platforma koja ima neke memorandume o saradnji ili sporazume koji su potpisani. Radi se o neformalnom sastanku gde su se razmijenila mišljenja u odnosu na usaglašenost sa spoljnom politikom Evropske unije - rekao je Kovačevski.

Zvanični Beograd još nema stav o pitanju Zapadnobalkanske četvorke, jer inicijativa nije formalna, poručila je kratko premijerka Ana Brnabić.

- Bio je jedan sastanak, nakon tog sastanka se neko sliko i postavio neke stvari tako da ne postoji ništa formalno oko čega bih ja mogla da se izjasnim - istakla je Brnabićeva.

Da se iza inicijative dogovorene u Skoplju krije ideja o "velikoj Albaniji", upozorava predsjednik Srpske Milorad Dodik. Ovakvo organizovanje, kaže, korak je ka jačanju albanskog faktora u regionu, a sve pod pokrićem „evropskih standarda.“

- Kao što možete da vidite to je sklopljena albanska četvorka u suštini – Albanac iz Makedonije, Albanac s Kosova, Albanac iz Albanije i u Crnoj Gori imamo takvu vlast kakvu imamo. Oni pokušavaju da naprave albansku priču i „veliku Albaniju“, oni se samo pokrivaju tom pričom o Evropi - naveo je Dodik.

I dok na svaki projekat povezivanja i integrisanja albanskog naroda na Balkanu zapadni centri moći gledaju blagonaklono, slične srpske projekte, podsjeća Dodik, proglašavaju destabilizujućim. Ističe da i ovaj put, služeći se dvostrukim standardima, zapad nastoji marginalizovati Srbe.

- Evo ja sad kažem da je naš cilj ujedinjenje. Sad me zovnite za dva dana da čujete kakvi su komentari. A to znači da ćemo se odvojiti od BiH i pripojiti Srbiji. Јa to ozbiljno mislim. Samo biramo trenutak kad ćemo to uraditi. To nije uopšte sporno. Oni mogu sve, je li? - dodao je Dodik.

Uz jačanje albanskog nacionalnog prostora nauštrb srpskog, bivši diplomata Zoran Milivojević ističe i da inicijativa četvorke doprinosi dominaciji NATO-a na prostoru Zapadnog Balkana.

- Prvo, tu nema srpskog faktora – nema BiH i Srbije. Drugo to je prostor koji je u potpunosti pod dominacijom NATO-a i treće je da je jedan od strateških ciljeva zapadna politika prema Rusiji u ovom trenutku, odnosno mora biti u funkciji te politike - ističe Milivojević.

A uzimajući u obzir da su Sjeverna Makedonija, Albanija i Crna Gora priznale nezavisnost Kosova, Milivojević sluti dodatni pokušaj da se, putem inicijative četvorke, afirmiše kosovska državnost.

- Crna Gora se nije izjasnila oko Otvorenog Balkana, a ovdje direktno jeste. S druge strane, ove zemlje su priznale Kosovo, to znači da tu nema mjesta za Srbiju - istakao je Milivojević.

Zamah u stvaranju različitih grupacija u Evropi koje su načelno vođene antiruskom politikom, jasno govori da se Amerika kreće ka potpunoj dominaciji nad Evropom koja je, ističe Milivojević, pred zapadom odavno umuknula.