latinica  ћирилица
01/04/2023 |  18:51 ⇒ 18:52 | Autor: Agencije

Ruski MIP: Kijev za 1. april proganja pravoslavce

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Ukrajina obilježava Svjetski dan šale, 1. april, hapšenjem namjesnika Kijevsko-pečerske lavre i progonom pravoslavnih.
Ruski MIP (Foto: EPA/YURI KOCHETKOV) -
Ruski MIP (Foto: EPA/YURI KOCHETKOV)

- Ranije je Ukrajina obilježavala 1. april festivalom humora i satire "Humorina", koji se svake godine na ovaj dan održavao u Odesi, a danas se ovaj dan obilježava hapšenjem mitropolita Pavela i progonom pravoslavnih. Zelenskom čestitamo profesionalni praznik - objavljeno je na "Telegram" kanalu ruskog ministarstva.

Starješina Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel izjavio je danas da mu je uručeno obavještenje o pokretanju postupka zbog sumnje da je odgovoran za "raspirivanje međuvjerske mržnje i saradnju s Rusijom".

Nakon toga su pripadnici Službe bezbjednosti Ukrajine pretresli prostorija u kojima mitropolit živi, a potom su ga pozvali na saslušanje.

Mediji su javili da je mitropolitu pozlilo u sudnici i da je saslušanje odloženo za 3. april, a potom je objavljeno da je sud u Kijevu donio rješenje o prinudnom privođenju starješine Kijevsko-pečerske lavre, prenosi "Sputnjik".