latinica  ћирилица
02/04/2023 |  09:20 ⇒ 13:01 | Autor: SRNA

Bukejlović: Cilj - sprečavanje zloupotrebe rada neprofitnih organizacija

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović istakao je da je cilj Nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija prevencija i sprečavanje zloupotrebe rada ovih organizacija.
Miloš Bukejlović - Foto: Ustupljena fotografija
Miloš BukejlovićFoto: Ustupljena fotografija

Bukejlović je naveo da će ovakvim zakona biti omogućeno, pored kontrole redovnog poslovanja, uvođenje inspekcijskog nadzora jednom godišnje.

- S obzirom na to da je BiH tek od 2020. godine skinuta sa liste visokorizičnih zemalja EU, što pokazuje kako nas gledaju Evropa i svijet, zadatak nam je da zakonom regulišemo rad i transparentnost neprofitnih organizacija - istakao Bukejlović u intervjuu Srni povodom 100 dana rada novog saziva Vlade Srpske.

On je naglasio da se uvodi mogućnost da građani, republički organi, kao i sva zainteresovana fizička i pravna lica podnesu predstavku na osnovu koje će se vršiti i vanredna inspekcijska kontrola ovih organizacija, te da su ovu oblast zakonski uredile i zemlje u regionu Srbija, Crna Gora i Hrvatska.

Bukejlović je podsjetio da je Vlada Srpske, u proteklih 100 dana utvrdila, a Narodna skupština usvojila Nacrt Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim je propisano uvođenje krivičnog djela protiv časti i ugleda.

- Uvođenjem krivičnih djela protiv časti i ugleda, cilj nije bio da se ograniči sloboda govora već da se djeluje preventivno. Svjedoci smo brojnih uvreda upućenih drugima u saobraćaju, u redu na kasi supermarketa, a naročito na društvenim mrežama. Specifičnost današnjeg vremena je da su društvene mreže preplavljene neprimjerenim sadržajima, a zakon će da uspostavi regulativu - dodao je Bukejlović.

On je pozvao zainteresovane da učestvuju u javnoj raspravi o navedenom zakonskom rješenju i izrazio uvjerenje da će se doći do najboljih rješenja.

Bukejlović je podsjetio da je usvojen Zakon o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivično djelo seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.

- Oblast dječije zaštite bila je i ostala jedan od prioriteta rada Vlade Republike Srpske. Iako je u ovoj oblasti u posljednje četiri godine napravljen veliki iskorak, zakon je bilo neophodno donijeti kako bi se unaprijedlia dječija zaštita, ali i sva pravosnažno osuđena lica stavila pod određenu kontrolu - kaže Bukejlović.

On je napomenuo da će u registar biti upisana lica koja su osuđena za seksualno zlostavljanje i iskorišćavanje djece i maloljetnika po svim krivičnim zakonima BiH i krivičnim zakonima drugih država, a ne samo po Krivičnom zakonu Republika Srpska kao što je to bilo do sada.

Bukejlović je rekao da je Ministarstvo pravde, kao obrađivač Porodičnog zakona, prepoznalo potrebu za reformom porodičnog zakonodavstva u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, u porodično pravo ugrađena su savremena zakonska rješenja koja će poslužiti unapređenju postojećeg normativnog okvira uređenja porodično-pravnih odnosa.

- Koristili smo se praksom iz okruženja i evropskih zemalja kako bi u Republici Srpskoj bio usvojen okvir koji bi trebalo da odgovara društvenoj stvarnosti. Ovim zakonskim aktom predviđena su mnoga rješenja koja obezbjeđuju bolji pravni položaj djeteta nakon razvoda roditelja, zatim, posebne odredbe u pogledu zajedničkog vršenja roditeljskog prava, a bolje se normativno uređuje postupak usvojenja -  pojasnio je Bukejlović.

Ministar pravde je podsjetio da je Vlada Republike Srpske usvojila informaciju o potrebi donošenja odluke o pokretanju procesa izrade strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj za period 2023-2029. godina.

- Ovaj strateški dokument biće pripremljen u narednih osam mjeseci. Služiće kao okvir u kojem će se razvijati sistem prevencije i borbe protiv korupcije, te kao osnova za kreiranje antikoruptivnih mjera u javnom i privatnom sektoru - rekao je Bukejlović.

On je naveo da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija ima za cilj unapređenje sistema krivičnih i prekršajnih sankcija.

Bukejlović je podsjetio da su, prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske, zaposlenima u pravosudnim institucijama, sa završenom srednjom stručnom spremom i niže - plate uvećane za pet odsto.

- Ovo predstavlja jednu od mjera koje Vlada Republike Srpske preduzima za bolji život građana. Smatram da je ovo dobar strateški pravac Vlade za dobrobit zaposlenih, jer se povećanje odnosilo na korisnike budžeta, što pokazuje njenu sposobnost, ali i dobru saradnju sa sindikatom - zaključio je Bukejlović.