latinica  ћирилица
02/04/2023 |  11:35 ⇒ 13:29 | Autor: sputniknews.com

Dačić nakon sjednice Biroa za koordinaciju rada službi bezbjednosti: Stanje na KiM je sve gore

Sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost Ivica Dačić izjavio je danas da je bezbjednosna situacija na KiM sve teža zbog neodgovornog ponašanja privremenih prištinskih institucija, za koje je rekao da su glavni generator svih kriza u južnoj srpskoj pokrajini.
Ivica Dačić (Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ) -
Ivica Dačić (Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

Poslije sednice Biroa za koordinaciju rada službi bezbijednosti, Dačić je pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Naglasio je da se ponavlja ista priča i da Priština nastavlja sa rušenjem svih dogovora koji su postignuti, kao onaj o tablicama, generišući nove krize i destabilizaciju situacije na KiM, a samim tim i u regionu.

- Ovo je pravi pokazatelj njihove jasne namjere da ne žele mir i da pokušavaju da izbjegnu obaveze koje su, između ostalog, preuzeli i u Ohridu. A prva obaveza jeste formiranje Zajednice srpkih opština. U tom poglede, ovo je još jedan pokazatelj za međunarodnu zajednicu da mora ozbiljno da shvati naša upozorenja i da hapšenjem i progonom Srba, kršenjem zagarantovanih prava i sloboda, stvaraju nove krize da ne bi došlo do novih dogovora koji bi bili korak dalje u normalizaciji stanja - poručio je Dačić.

On je istakao da se sve to sada dešava uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine 4. aprila u Briselu.

- Јasno je da je na pomolu stara situacija, a nova kriza koju generiše Priština. Mi ćemo sve učiniti, kao i do sada, da štitimo mir, budemo konstruktivni, ali stalne provokacije Prištine stvaraju atmosferu svemu onome o čemu se razgovaralo. Ovo je, u stvari, pokušaj bježanja od formiranja ZSO - kazao je Dačić.

Naveo je da to međunarodna zajednica mora ozbiljno da shvati i da izvrši pritisak na Prištinu.

- Oni predstavljaju Srbe kao remetilački faktor, kriminalne grupe koje pale automobile i dolazi do masovne represije nad Srbima na KiM i to ne može da dovede do smirivanja situacije. Zato hitno zaustavite Aljbina Kurtija. To je odgovornost međunarodne zajednice i to je glavna poruka sjednice - rekao je Dačić.

Kazao je da je na sjednici Biroa za koordinaciju rada službi bezbijednosti razmatrana i geopolitička situacija i odnosi u svijetu i kako će se odraziti na nas, a da će sljedeća sednica Biroa u aprili biti posvećena borbi protiv kriminala i korupcije.

Sjednici Biroa su prisustvovali članovi tog tijela: direktor Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin, direktor Vojnobezbjednosne agencije general-major Đuro Јovanić, zamenik direktora Vojnoobaveštajne agencije pukovnik Dejan Pajić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kao i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i direktor Kancelarije savjeta za nacionalnu bezbijednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić.