latinica  ћирилица
02/04/2023 |  14:26 ⇒ 14:26 | Autor: RTRS

Kostajnica: Položeni vijenci i dodijeljena opštinska priznanja

U Kostajnici su danas povodom 2. aprila, Dana opštine, položeni vijenci i dodijeljena opštinska priznanja na svečanoj sjednici Skupštine opštine.
Kostajnica - Dan opštine - Foto: RTRS
Kostajnica - Dan opštineFoto: RTRS

Prethodno su na spomenike palim borcima Narodnooslobodilačkog i Odbrambeno-otadžbinskog rata vijence položile delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, Vlade Republike Srpske, načelnika i Skupštine opštine.

Poštu poginulim borcima polaganjem vijenaca odale su i delegacije lokalnih zajednica Prijedor, Novi Grad, Kozarska Dubica i Krupa na Uni, te Boračke organizacije i Policijske uprave Prijedor.

Načelnik opštine Kostajnica Nikola Јanjetović rekao je da je ova lokalna zajednica imala ogromnih finansijskih problema, ali da je došlo do značajne stabilizacije budžeta.

Govoreći o posljedicama zemljotresa, Јanjetović je naveo da je stanovništvu isplaćeno oko 2,5 miliona KM pomoći za sanaciju i dodao da je ostalo da se pomoć u sanaciji štete isplati privrednim subjektima, te da se saniraju objekti opštinskih institucija i infrastruktura.

Istakao je da je projektima viših nivoa vlasti urađena sanacija magistralnog puta koji prolazi kroz centar gradskog područja opštine, te sanacija regionalnog puta koji povezuje Kostajnicu, Kozarsku Dubicu i Novi Grad sa Prijedorom.

Prema njegovim riječima, opštinska uprava posebnu pažnju poklanja pronatalitetnoj politici i u skladu sa budžetskim mogućnostima izdvaja sredstva sa ciljem povećanja nataliteta.

Predsjednik Skupštine opštine Miloš Šteković rekao je da su povodom Dana opštine danas dodijeljene povelje privrednim subjektima i pojedincima koji su dali značajan doprinos u privrednom, sportskom, kulturnom i društvenom razvoju ove lokalne zajednice.

Prema njegovim riječima, dodijeljene su povelje i Miroslavu Јelisavcu i Karate klubu "Mladost" za izuzetan doprinos u oblasti sporta, Anki Stanković, nastavnici u penziji, za izuzetan doprinos u oblasti obrazovanja i Ahmetu Јajčaninu za postignute rezultate i dugogodišnji uspješan rad na području humanitarnih i ostalih društvenih djelatnosti.

Marijana Bučevac, direktor preduzeća "Sana Linea" koje posluje u Kostajnici više od 75 godina, rekao je da je ovo preduzeće prepoznatljivo po proizvodnji lake ženske konfekcije i da trenutno zapošljava više od 100 radnika, a izvozi svoje proizvode u Srbiju, Crnu Goru, Sloveniju, Hrvatsku, Švajcarsku i Rumuniju.

Predsjednik Karate kluba "Mladost" Zoran Avramović rekao je da je ovaj klub, koji postoji više od 20 godina, jedan od najbrojnijih u Kostajnici i da trenutno ima oko 40 članova, među kojima su i reprezentativci BiH u mlađim kategorijama.