latinica  ћирилица
02/04/2023 |  15:12 ⇒ 15:23 | Autor: RTRS

Učenik iz Umaga poginuo u Pragu na maturskom putovanju

Sedamnaestogodišnji maturant porečke Srednje škole Mate Balote smrtno je stradao u noći s petka na subotu, nešto iza ponoći, na maturskom putovanju u Pragu. Ministarstvo nauke i obrazovanja u subotu je saopštilo da je u kontaktu s hrvatskom ambasadom u Pragu i direktorom škole te je pokrenut postupak krizne intervencije.
Policija u Pragu, ilustracija (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Policija u Pragu, ilustracija (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Maturant je najvjerovatnije pao s petog sprata zgrade u Pragu gdje je bio u izlasku sa svim svojim kolegama te četiri profesora. Učenici su se s putovanja vratili noćas oko 1 sat. Svi su jako potreseni situacijom i ovim nesretnim slučajem, piše Јutarnji list.

- Ovo je putovanje bilo u našoj organizaciji i ovo je prvi put u 30 godina da se tako nešto dogodilo. Nismo to još doživjeli i od 1 sat ujutro smo u stalnom kontaktu s direktorom i profesorima koji su za vrijeme događaja bili s djecom na licu mjesta. Svi su potreseni, ali uspjeli su se nekako sabrati i organizovati odgovorno povratak djece nazad u Poreč. Profesori su kao i djeca bili u velikom šoku - rekao je Floris Milohanović, direktor iz turističke agencije Zeatours.

Policija je isključila mogućnost nasilne smrti pa su djeca puštena da se vrate u Hrvatsku, a obdukcija tijela će biti sutra.

- Čekamo zapisnik uviđaja koji je obavila češka policija. To se dogodilo u Pragu oko 00:30 u klubu gdje su bili svi učenici, profesori i vodiči agencije koji su bili u pratnji - rekao je direktor škole Krešimir Bronić za Novu TV. Potvrdio da se radi o učeniku iz Umaga, koji je školu pohađao u Poreču.

Nastava će se, kako je rekao, sutra održati. Psihološku pomoć svim učenicima koji su bili na putovanju pružiće Tim za krizne intervencije.

- Održaćemo i roditeljske sastanke s učenicima i roditeljima. Svi smo još uvijek potreseni - kaže Bronić.

Podsjetimo, direktor Bronić izjavio je ranije da je policijski pregled obavljen, ali šta se tačno dogodilo "škola će saznati tek nakon primljenog službenog izvještaja".