latinica  ћирилица
02/04/2023 |  17:44 ⇒ 17:45 | Autor: sputniknews.com

Putin: Savezna država Rusije i Bjelorusije – lokomotiva integracionih procesa

Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je učesnicima svečanih skupova Dan jedinstva naroda Ruske Federacije i Bjelorusije, istakavši da je Savezna država "lokomotiva integracionih procesa na evroazijskom prostoru".
Vladimir Putin (Foto: EPA/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Vladimir Putin (Foto: EPA/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

- Do danas smo uspjeli da u potpunosti obezbijedimo jednakost prava građana Rusije i Bjelorusije u oblasti medicine i obrazovanja, socijalnog i penzionog osiguranja, kao i u izboru mjesta stanovanja i rada. Sistemski se sprovode usaglašeni programi ekonomskog, naučnog i tehnološkog razvoja, proširuje se međuparlamentarna saradnja i kooperacija regiona i gradova - navodi se u čestitki.

Ruski lider ukazao je na značaj činjenice da se u trenutnim teškim uslovima osiguravaju pouzdana bezbjednost i jačanje odbrambenog potencijala Savezne države i efikasno koordinišu "dejstva na međunarodnoj sceni".

- Siguran sam da ćemo zajedno prevazići sve teškoće i prepreke i nastaviti da radimo na izgradnji savezničkih veza između Rusije i Bjelorusije.To, naravno, odgovara osnovnim interesima naših bratskih naroda - naglasio je Putin.

Dan jedinstva naroda Rusije i Belorusije obeležava se 2. aprila. Na današnji dan 1996. godine predsjednici Rusije i Belorusije, Boris Јeljcin i Aleksandar Lukašenko, potpisali su Ugovor o formiranju Zajednice Rusije i Belorusije. Dana 2. aprila 1997. godine potpisan je i Ugovor o Savezu Bjelorusije i Rusije.