latinica  ћирилица
02/04/2023 |  18:15 ⇒ 03/04/2023 | 10:45 | Autor: RTRS

Pravda u BiH i dalje slijepa za 106 ubijene djece iz Srpskog Sarajeva (VIDEO)

Pred pravosudnim institucijama u BiH do sada nije pokrenuta nijedna istraga ili proces za ubistvo 106 srpske djece, tokom proteklog rata u tadašnjem Srpskom Sarajevu. Porodice ubijene djece boli činjenica da je svjetska javnost slijepa na njihovo stradanje i što prihvata samo narativ o bošnjačkim civilnim žrtvama. Građani Istočnog Sarajeva i cijele Republike Srpske pamte svoju ubijenu djecu, u čije su sjećanje 2018. godine, ispred OŠ "Sveti Sava" u Istočnom Sarajevu podigli spomenik.
Spomen-obilježje ubijenoj djeci, OŠ "Sveti Sava" u Istočnom Sarajevu - Foto: SRNA
Spomen-obilježje ubijenoj djeci, OŠ "Sveti Sava" u Istočnom SarajevuFoto: SRNA

Naselja i gradski kvartovi koji su do potpisivanja Dejtonskog sporazuma bili dio Srpskog Sarajeva, konstantno su bili izloženi udarima i snajperskom djelovanju tzv. Armije RBiH. U granatiranju Vraca, u maju 1995. stradala je sedmogodišnja Zorica Divčić koja je trebalo da krene u prvi razred osnovne škole.

Od granate ispaljene s položaja tzv. ARBiH, u oktobru 1992. stradao je i 14-ogodišnji Slobodan Golubović. Geler ga je usmrtio u blizini Crkve u Ilijašu u kojoj je njegov otac bio sveštenik. Vrhunac cinizma sarajevske ratne propagande bio je radijski izvještaj da je maloljetnog Slobodana ubila srpska vojska jer je "odbio da ide u rat".

Oktobra 1992. u Podgrabu kod Pala, nožem je ubijen 13-ogodišnji Darko Koroman i njegova majka Stojka, kao i dvoje srodnika. Muslimanski vojnici štedjeli su municiju.

- Brat je ubijen nožem u vrat, 13 godina je imao, majka je u 42. godini isto nožem ubijena. To su neljudi uradili jer niko nije u borbi izginuo. Uradile su to komšije muslimani iz Prače - kaže brat ubijenog Darka Koromana Dragan Koroman.

Stradala su srpska djeca i od snajpera - 12-ogodišnje Milica Lalović i Nataša Učur, na Grbavici dok su igrale lastiša. Јednoipogodišnji Milun Tešanović ubijen je u majčinom krilu, 12-ogodišnju Mirjanu Dragičević mudžahedini su silovali i ubili pred majkom.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zočina u opštinama Srpskog Sarajeva, tokom rata stradalo je 106 djece. U evidenciji je još 18 imena za koja se prikuplja dokumentacija.

Ubistvo jednog djeteta je sumrak čovječanstva, a ubistvo 106, potvrđuje svu okrutnost i zlonamjernost druge strane prema srpskom narodu u Sarajevu.