latinica  ћирилица
02/04/2023 |  20:12 ⇒ 20:15 | Autor: TANЈUG

Finska opoziciona partija ima tijesnu prednost nad strankom Sane Marin

Finska opoziciona desničarska Nacionalna koaliciona partija (NCP) održala je tesno vođstvo na današnjim parlamentarnim izborima, osvojivši 20,8 odsto glasova, prenio je Rojters, podsjećajući da su rani rezultati nerijetko neprecizni.
Izbori u Finskoj: Rika Pura, Sana Marin i Peteri Orpo (Foto:  EPA-EFE/KIMMO BRANDT) -
Izbori u Finskoj: Rika Pura, Sana Marin i Peteri Orpo (Foto: EPA-EFE/KIMMO BRANDT)

Socijaldemokratska partija premijerke Sane Marin je druga sa 20,7 odsto podrške, a onda slijedi nacionalistička Partija Finaca sa 18,6 odsto, na osnovu 40,1 odsto prebrojanih glasova.

Fanovi Sane Marin (37) iz cijelog svijeta je smatraju liderkom nove generacije, ali se u svojoj zemlji suočila sa kritikama zbog odlaska na žurke i velikih troškova vlade.

Ukoliko se NCP zadrži na prvom mjestu, njihov lider Peteri Orpo će prvu dobiti šansu da okupi većinu u parlamentu, pa bi vladavini Sane Marin najvjerovatnije došao kraj, dodaje britanska novinska agencija.

NCP je u prethodne dvije godine vodio u anketama, ali se prednost istopila prethodnih mjeseci. Ova stranka je obećala da će smanjiti javnu potrošnju i zaustaviti rast javnog duga, koji je dostigao 70 odsto BDP-a otkako je Marin preuzela vladu 2019. godine.

Orpo je optužio Marin da je srozala finsku ekonomsku rezistentnost u vrijeme kada se energetska kriza u Evropi, usljed sukoba u Ukrajini, odrazila jako na Finsku, a troškovi života povećali.