latinica  ћирилица
03/04/2023 |  10:35 ⇒ 17:54 | Autor: RTRS

Obilježavanje Dana policije Srpske; U Banjaluci taktičko-pokazni zbor i vježba (FOTO/VIDEO)

Povodom Dana policije - 4. aprila, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje veći broj aktivnosti za građane.
Taktička vježba - Foto: RTRS
Taktička vježbaFoto: RTRS

Na Trgu Krajine u Banjaluci održana je pokazna vježba u kojoj su učestvali pripadnici jedinica žandarmerije, Policijske uprave Banjaluka, Helikopterske jedinice, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterskog servisa Republike Srpske.

- Vježba koja je održana na banjalučkom Trgu Krajine pokazala je svim građanima Republike Srpske da danas imaju modernu, jaku i snažnu policiju sposobnu da se suoči sa svim bezbjednosnim i drugim izazovima - rekao je ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan.

Istakao je da je vježba pokazala da MUP ima adekvatne odgovore ukoliko eventualno budu ugroženi bezbjednost, životi i imovina građana, pa i policajaca.

Karan je istakao da se aktivno radi na kadrovskoj popunjenosti i kvalitetu pripadnika o čemu svjedoči i najavljeno osnivanje srednje škole MUP-a, što je važno s obzirom na to da brojni policajci u naredne tri godine odlaze u zasluženu penziju.

Resorni ministar Karan i direktor Policije Srpske Siniša Kostrešević prethodno su obišli i taktičko-pokazni zbor MUP-a Republike Srpske, kome su prisustvovali brojni građani i mališani.

Na banjalučkom Trgu Krajine održan je taktičko-pokazni zbor, gdje se mogla pogledati oprema kojom raspolaže MUP i koju koristi policija opšte nadležnosti, kriminalistička i saobraćajna policija i specijalne jedinice policije.

U 18 časova predviđen je muzički defile policijskih orkestara MUP-a Srpske i MUP-a Srbije.

U zgradi Policijske uprave u Mrkonjić Gradu danas je služen parastos za policajce sa područja ove opštine koji su poginuli u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nakon parastosa položeni su vijenci na spomen-ploču u zgradi Policijske uprave za 22 poginula policajca i dva nestala sa područja ove opštine.

 Ustupljena fotografija

Povodom obilježavanja Dana policije Republike Srpske, pripadnici Policijske uprave Bijeljina su nakon održanog parastosa položili cvijeće na spomen obilježje ispred zgrade Policijske uprave i minutom ćutnje odali počast svim poginulim pripadnicima policije Srpske.

Foto: RTRS

- U sklopu obilježavanja Dana policije organizovali smo dobrovoljno davanje krvi, čime smo iskazali i humani aspekt naše profesije. Za namjlađe smo organizovali Dan otvorenih vrata da bismo im približili policijsku profesiju. Za penzionere i porodice poginulih pripadnika policije smo organizovali prijem i odali im počast koju zaslužuju, rekao je načelnik PU Bijeljina Stjepan Terzić.

Obilježavanje Dana policije u Bijeljini (Foto: RTRS)

Ratni komandant 4.odreda Specijalne brigade policije Srpske Ratomir Draganić naglasio je da su pripadnici MUPa u to ratno vrijeme imali veliki doprinos kad je riječ o stvaranju Srpske.

Dan policije obilježila je i PU Trebinje.

Tim povodom, ispred Policijske uprave, a pored spomen-obilježja poginulim pripadnicima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu CЈB Trebinje, služen je parastos nakog čega je položeno cvijeće.

Foto: RTRS

Veliki naklon svima koji su učestvovali u odbrani Republike Srpske, poručeno je danas iz Gradiške gdje je povodom Dana policije odata počast za 15 poginulih pripadnika policije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Načelnik Policijske uprave Gradiška Slobodan Torbica rekao je da je ovo još jedna prilika da njihovim porodicama kažu da nisu zaboravljeni i da to nikada neće biti.Ustupljena fotografija

Poginulim policajcima služen je parastos, a potom su vijence i cvijeće na spomen-obilježje položili članovi porodica, predstavnici Gradske uprave Gradiška i Policijske uprave Gradiška.

Počast poginulim pripadnicima odata je i u Istočnom Sarajevu.

Načelnik PU Istočno Sarajevo Branimir Šehovac rekao je da su položeni vijenci svim poginulim pripadnicima policije i Vojske Republike Srpske, te da je danas prilika da se prisjete 136 policajaca sa područja ove uprave koji su svoje živote ugradili u temelje Srpske.