latinica  ћирилица
04/04/2023 |  11:18 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Obilježen Dan policije; Dodik: Zajedno smo gradili institucije Srpske (FOTO/VIDEO)

Širom Republike Srpska obilježen je Dan policije, čiji su temelji postavljeni prije 31. godinu. Centralna svečanost održana je u Centru za za obuku MUP-a u Zalužanima kod Banjaluke, u prisustvu najviših zvaničnika Srpske.
Dan policije Srpske - Foto:
Dan policije SrpskeFoto:

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u obraćanju da su ponosni na policiju Srpske i na činjenicu da su zajedno sa tim ljudima gradili institucije Srpske.

- Policija Srpske je tu da čuva mir, ali i da brani teritorijalni integritet Srpske - kaže Dodik.

Istakao je da se, pored potrebe za unapređenjem materijalnog stanja i opremanja, Policiji mora vratiti značajnija uloga u društvenim i pravnim poslovima, te da ta uloga ne može da bude ponižavajuća od strane tužilaštava.

Dodik je naglasio da će se na tom planu raditi na izmjeni zakona koji će to obezbijediti.

- Ne da policija zloupotrebljava ovlaštenja već da više bude u funkciji borbe protiv kriminala. Takođe, ne da bude na strani neodlučnih ili loših tužilaca, među kojima ima onih koji ništa ne rade - rekao je Dodik.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Nakon 31 godinu postojanja MUP Srpske postigao je cilj da bude policija kojima građani vjeruju, izjvio je ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan.

- Budućnost Republike Srpske je da budemo još bolji, moderniji, opremljeniji i jači i da budemo još veća garancija za bezbjedan život građana Srpske - rekao je Karan.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović zahvalila je svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova koji su, kako je rekla, godinama štitili i branili živote i imovinu građana, kao i ustavni poredak Srpske.

Cvijanovićeva je čestitala Dan policije Srpske - 4. april, istakavši da je to veliki dan i praznik.

- Našoj Republici želim stabilnu i mirnu budućnost i isto tako znam da je naša Policija sastavni dio toga mira, stabilnosti i budućnosti - rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci nakon centralne svečanosti povodom obilježavanja Dana policije – 4. aprila.

Siniša Karan (Foto: predsjednikrs.net)

Na centralnoj svečanosti povodom Dana policije - 4. aprila Zlatni znak policije dobio je glavni inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Goran Amidžić, koji je godinama rukovodilac svečanog defilea na Dan Republike, dok je Srebrni dobio načelnik opštine Pale Boško Јugović.

Nakon izjava medijima i svečanosti, ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan i direktor Policije Srpske Siniša Kostrešević posjetili su Spomen-sobu Specijalne brigade policije, gdje su položili vijence za poginule pripadnike te jedinice.

Svečanosti u amfiteatru Uprave za policijsku obuku pored predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan i drugi ministri u Vladi, direktor Policije Srpske Siniša Kostrešević i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Svečanost povodom Dana policije u Zalužanima (Foto: SRNA)

Prisutni su bili i predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Policije Srbije i druge zvanice iz javnog i društvenog života.

Prethodno je služen parastos ispred Centralnog spomen-obilježja nastradalim pripadnicima MUP-a Srpske, nakon čega su položeni i vijenci.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan i direktor Policije Siniša Kostrešević, delegacija Vlade Republike Srpske.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Vijence su položili i delegacija Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, sadašnji i bivši pripadnici MUP-a, članovi porodica poginulih pripadnika MUP-a u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, predstavnici organizacija proisteklih iz proteklog rata, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga, grada Banjaluka i drugi.

Policija Republike Srpske formirana je 4. aprila 1992. godine i izvršna je institucija, operativni i istražni organ Ministarstva unutrašnjih poslova.