latinica  ћирилица
07/04/2023 |  07:56 ⇒ 09:36 | Autor: RTRS

Danas na UKC-u tri laparaskopska zahvata; Važno dodatno edukovati hirurge (VIDEO)

Stručna predavanja iz oblasti minimalno invazivne hirurgije gornjeg gastrointestinalnog trakta, održana su na Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske, gdje je prisustvovalo više od 100 doktora sa UKC-a. Danas će izvesti i tri laparoskopska zahvata.
UKC Republike Srpske - Foto: RTRS
UKC Republike SrpskeFoto: RTRS

Prof. dr Aleksandar Simić, specijalista opšte hirurgije, zamjenik direktora Klinike za digestivnu hirurgiju i šef Katedre za hirurgiju i anesteziologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu kaže da sama operacija zavisi i od liječenja.

- Posljedica uzimanja lijekova može biti i rak jednjaka. Sama operacija zavisi od istih, a ona pomaže u sprečavanju daljih komplikacija, prouzrokovanih lijekovima - istakao je Simić u našem Јutarnjem programu.

Načelnik Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC-a Srpske profesor dr Zoran Aleksić, kaže da je veoma važno dodatno edukovati hirurge.

- Važno je dodatno edukovati kadar. Neko ko želi da se bavi ovom problematikom, mora biti i posvećen tome - ističe Aleksić, te dodaje da uslovi i kadar za edukaciju postoje.