latinica  ћирилица
07/04/2023 |  08:59 ⇒ 09:04 | Autor: RTRS

Izložba "Budućnost se ponavlja više nego istorija" Igora Bošnjaka u Kulturnom centru Trebinje

Kulturni centar Trebinje i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske predstaviće publici izložbu trebinjskog umjetnika Igora Bošnjaka "Budućnost se ponavlja više nego istorija" u subotu, 8. aprila u 20.00 časova, saopšteno je iz ovog Muzeja.
Izložba (Foto: Nemanja Mićević / MSURS) -
Izložba (Foto: Nemanja Mićević / MSURS)

Riječ je o gostujućem projektu Muzeja savremene umjetnosti Srpske koji je prošle godine tokom maja i juna bio predstavljen u ovoj instituciji.

Zajednička realizacija ovog projekta u Kulturnom centru Trebinja povezana je sa gostovanjem Grada Trebinja u okviru prve Prestonice kulture Srbije u Čačku gdje će izložba biti predstavljena u izložbenom prostoru Umjetničke galerije "Nadežde Petrović".

Na ovaj način nastavlja se uspješna saradnja između ove tri institucije kulture koje grade dinamičnu savremenu umjetičku scenu i povezuje kulturnu politiku Srpske i Srbije, navodi se u saopštenju.

Izložba "Budućnost se ponavlja više nego istorija" predstavlja rad koji je rezultat višegodišnjeg umjetnikovog istraživanja započetog 2015. godine pod nazivom "Transformersi".

Izložba prezentuje seriju video radova i instalacija inspirisanih spomeničkim nasljeđem iz doba Јugoslavije (naročito spomenicima na Kozari i Sutjesci), kao i teorijom ruskog kosmizma, teorijom dronova i sopstvenom interpretacijom ovih fenomena.

Ovaj eklektični pristup u radu odlikuje se i u kombinaciji prepoznatljivih vizuelnih motiva i savremenih tehnologija koji u konačnici čine sintezu beskonačnih mogućnosti digitalnog i bezvremenog modernizma.

Izložbom umjetnik želi da postavi nekoliko pitanja o načinima kako danas gledamo spomenike NOB-a, šta nam oni predstavljaju u novom političkom kontekstu, kakav je odnos između spomenika i čovjeka, kao i odnos između spomenika i savremene tehnologije u umjetnosti danas.

Kustos izložbe je Mladen Banjac, viši kustos MSURS.