latinica  ћирилица
09/04/2023 |  14:26 ⇒ 19:11 | Autor: RTRS

Borenović: BiH uvela sankcije Rusiji

Predsjednik PDP-a Branislav Borenovića rekao je danas da mu je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj odgovorio da se BiH pridružila EU sankcijama protiv Rusije.
Branislav Borenović - Foto: RTRS
Branislav BorenovićFoto: RTRS

- Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj odgovorio mi je na upit da li BiH prati spoljnu politiku EU i da li se BiH pridružila restriktivnim mjerama protiv Ruske Federacije. Odgovor je vrlo jasan, BiH se pridružila EU sankcijama protiv Rusije - naveo je Borenović.

Borenović tvrdi da se BiH pridružila u 10 paketa mjera protiv Ruske Federacije, uključujući i više od 50 odluka, izjava i deklaracija koje se tiču pitanja od ekonomskih sankcija, do sankcija protiv pojedinaca i to tokom 2022. i 2023. godine, osim u jednoj izjavi.

- Budući da Predsjedništvo BiH vodi spoljnu politiku, možemo slobodno reći da gdje je /Milorad/ Dodik stao, /Željka/ Cvijanović je nastavila, da se kao vlast kontinuiteta na nivou BiH pridružuju sankcijama protiv Ruske Federacije - rekao je on.

Borenović kaže da je i iz odgovora i detaljnog uvida u njihove zvanične dokumente koji je dobio nedvosmisleno jasno da je Srbija ostala jedina zemlja u Evropi koja se nije priključila sankcijama protiv Ruske Federacije.