latinica  ћирилица
10/04/2023 |  14:15 ⇒ 15:08 | Autor: RTRS

Borenović: Štitiću svoje ljude i stranku

Uvijek ću zaštititi svoju političku partiju ukoliko bi došlo do nemira, nerazumijevanja ili sukoba u redovima opozicije nakon formiranja nove političke partije Јelene Trivić koja je povukla dio članstva sa sobom, rekao je danas predsjednik PDP-a Branislav Borenović.
Branislav Borenović - Foto: Ustupljena fotografija
Branislav BorenovićFoto: Ustupljena fotografija

Istakao je da je Predsjedništvo PDP-a jedinstveno i da nastavlja borbu "za pravedniju, normalnu i jaku Republiku Srpsku".

- Na tom putu jedan dio ljudi je izabrao drugi politički put. Volio bih da to ne bude put nemira, nesuglasica unutar opozicije niti usitnjavanje i urušavanje opozicije, nego jačanje i dogovor i na tome ću insistirati. Ali, ako bude neka vrsta unošenja nemira ili nerazumijevanja, ne daj Bože sukoba, kao predsjednik partije ću uvijek zaštititi svoje ljude i PDP - naveo je Borenović.

Kaže da je Predsjedništvo PDP-a odlučilo da putem svog poslaničkog kluba uputi zahtjev da u Narodnoj skupštini Republike Srpske bude usvojena rezolucija kojom će biti osuđeno sramno odlikovanje 103. brigade HVO-a u Derventi od predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, kao i inicijativu da on bude proglašen nepoželjnom osobom.

Borenović je rekao da je novinarsko pitanje o pokušaju predsjednika Srpske Milorada Dodika da ubijedi Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH - pitanje za vladajuću koaliciju na BiH nivou.

Odgovarajući na pitanje o Dodikovoj izjavi da postoje spremni svi zakoni i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja Srpska postane nezavisna država, Borenović je rekao da je to već viđena priča.

- Svašta smo se naslušali od Dodika posljednjih 15 godina i sve što je govorio, obećavao i nije ispunio, pokušao je da sažme u dva dana da više ne znamo šta je rekao ujutro, šta popodne, a šta naveče. To je već viđena i saslušana priča mnogo puta. Nažalost krupne teme koje su zloupotrebljavane mnogo uputa u dnevno-političke svrhe i odvlačenje pažnje s ogromnih problema s kojima se Srpska suočava. Јedan od njih je iznos budžeta iz kojeg se ne isplaćuju sve obaveze na vrijeme budžetskim korisnicima. To pokazuje kolika je nestašica novca u budžetu Srpske i da se traži novi izvori finansiranja s nepovoljnim kamatnim stopama, a to će koštati građane - rekao je predsjednik PDP-a.