latinica  ћирилица
13/04/2023 |  12:00 ⇒ 12:34 | Autor: SRNA

Helez sa američkim zvaničnicima o ulasku BiH u NATO, Rusiji i zakonima u Srpskoj

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez u okviru posjete Vašingtonu razgovarao je u Bijeloj kući sa koordinatorom Savjeta za nacionalnu bezbjednost za odbrambenu politiku i kontrolu naoružanja Karom Aberkrombi koju je upoznao o političkoj i bezbjednosnoj situaciji u BiH, aktuelnostima u odbrambenom resoru, te o "negativnom ruskom uticaju na kolektivnu bezbjednost BiH i šire".
Helez u Vašingtonu - Foto: SRNA
Helez u VašingtonuFoto: SRNA

- Ohrabrujuće je da Srbija na svojoj teritoriji organizuje vojnu vježbu sa NATO snagama, ali je isto tako loša poruka da Predsjedništvo BiH nije dalo saglasnost za održavanje vježbe "Neposredan odgovor-23" na vojnom poligonu Oružanih snaga BiH na Manjači u drugoj polovini maja. Obeshrabruje i činjenica da Tužilaštvo BiH ne procesuira odgovorne za negiranje genocida u Srebrenici, što za posljedicu ima opštu nesigurnost i odlazak mladih iz zemlje - naglasio je Helez.

Aberkrombijeva je naglasila čvrstu opredijeljenost Vlade SAD na pružanju podrške BiH na putu ka EU i NATO, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

- Pomoći ćemo sve reformske procese u Ministarstvu odbrane i Oružanih snaga BiH i pozdravljamo usaglašeni prijedlog strukture novog generalskog kora. Pentagonu ću proslijediti na razmatranje inicijativu da se u BiH poveća prisutnost američkih snaga - naglasila je ona.

Helez se u Stejt departmentu susreo sa glavnim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Stenom Braunom, sa kojim je razmijenio mišljenje "i o blokadama pojedinih članova kolektivnog šefa BiH na putu ka evroatlantskim integracijama".

Braun je naglasio punu podršku Oružanih snaga BiH u dostizanju NATO standarda i ostvarenju strateškog cilja BiH, na čemu je Helez zahvalio, navodi se u saopštenju.

- Vlada SAD spremna je da podrži jačanje institucija BiH, prvenstveno Oružanih snaga BiH kroz nove projekte za njihovo opremanje, koje će uskoro razmatrati Kongres. I dalje ćemo podržavati proces rješavanja viškova naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava - rekao je Braun.

Braun je izrazio zabrinutost "da se u Republici Srpskoj pokušava uvesti ruski tip vladavine, te gašenje slobodnih i nezavisnih medija".

Helez je posjetio i Pentagon i susreo se sa podsekretarom Ministarstva odbrane za politiku SAD Kolin Kal, koji je istakao čvrstu opredijeljenost Vlade SAD na podršci očuvanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i jedinstvenosti BiH.

- Vlada SAD i Pentagon nastavljaju da razmatraju sve opcije u vezi sa pojačanom podrškom BiH, posebno sprovođenju reformi u oblasti pravosuđa i vladavine prava. Naše opredjeljenje je da intenziviramo podršku i proširimo nivo saradnje BiH i NATO i tražićemo od evropskih partnera da pojačaju vojno prisustvo u misiji Altea - rekao je Kal.