latinica  ћирилица
13/04/2023 |  13:34 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva i Alijev potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu; Čvršća saradnja (FOTO/VIDEO)

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev potpisali su danas u Sarajevu Zajedničku deklaraciju o strateškom partnerstvu dvije zemlje.
Konferencija  za novinare - Foto: SRNA
Konferencija za novinareFoto: SRNA

- Prilikom posjete Bakuu primljena sam na najbolji način od Alijeva i pozvala ga u posjetu BiH. On je danas došao da pokaže da je prijatelj svih naroda u BiH, a to je pokazao i u prethodnom periodu - istakla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Alijevem, kojem su prisustvovala i ostala dva člana Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović.

Dodala je da je danas otvoreno novo poglavlje u odnosima dvije zemlje.

Istakla je da sam naziv Deklaracije govori da je donesena odluka da BiH i Azerbejdžan budu strateški partneri i time poboljšaju ekonomsku saradnju, uvežu biznise i dođu do boljih ekonomskih blagodeti, ali i bezbjednosne saradnje.

Cvijanović je rekla da je Azerbejdžan prethodnih godina predano radio na podršci socijalnoj infrastrukturi u BiH.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

- Intervenisali su prema nekoliko gradova gradeći ili rekonstruišući neke objekte. Na taj način je rekonstruisan Gerijatrijski centar u Banjaluci, Dom zdravlja u Kotor Varoši, a napravljen je i Park prijateljstva, te Centar za slabovidu i slijepu djecu i omladinu u Sarajevu - podsjetila je Cvijanovićeva i izrazila zadovoljstvo što je Azerbejdžan otvorio ambasadu u BiH - rekla je ona.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Najavila je da će biti realizovana odluka prethodnog saziva Predsjedništva BiH o otvaranju ambasade BiH u Bakuu.

Alijev je istakao da Deklaracije sadrži mnoge puteve međusobne saradnje na polju diplomatskog dijaloga, ekonomske saradnje, uspostavljanja zajedničke ekonomske komisije, kao i ad hok radnih grupa s ciljem konkretizacije budućih planova i projekata.

- Smatramo da će se naši dobri odnosi i dalje uspješno razvijati, tim prije jer dijelimo zajednička gledišta, imamo dobru ekonomsku saradnju, kao i brojne bilateralne susrete na najvišem nivou, koji su podignuti i nan nivo međunarodnih organizacija - rekao je Alijev.

Prema njegovim riječima, BiH i Azerbejdžan danas otvaraju novo poglavlje u svojim odnosima i raznim oblicima saradnje.

- Povećaćemo trgovinsku razmjenu, a očekujemo i konkretne investicione projekte iz BiH. Posebno smo zainteresovani za investiranje u energetski sektor u BiH - naglasio je predsjednik Azerbejdžana.