latinica  ћирилица
14/04/2023 |  18:34 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Od jula besplatni prenatalni testovi za sve trudnice u Srpskoj (VIDEO)

Od jula ove godine za sve trudnice u Republici Srpskoj prenatalni testovi biće besplatni.
UKC Republike Srpske - Foto: RTRS
UKC Republike SrpskeFoto: RTRS

Sredstva za ovu neinvazivnu metodu utvrđivanja genetskih poremećaja ploda biće obezbijeđena iz republičkog budžeta.

Univerzitetsko - klinički centar Republike Srpske uskoro bi trebalo da raspiše javni poziv, kako bi se odredila laboratorija u kojoj će testiranja biti obavljena.

Rijetko se koja trudnica opredijeli za prenatalni test, a razlog je uglavnom cijena od 1.600 maraka, ističu iz trebinjskog Udruženja porodica sa problemom steriliteta "Bebe".

Sa oduševljenjem su dočekale inicijativu o besplatnim prenatalnim testovima za sve trudnice.

- Uzalud nam je sve ako nemamo zdravo potomstvo. I još jednom veliko hvala u moje ime, i u ime svih bračnih parova, trudnica. Јer, vjerujte mi, kada se uradi taj test, kada znamo da je uredna trudnoća, to je mirno spavanje do kraja trudnoće - izjavila je predsjednica Udruženja porodica sa problemom steriliteta "Bebe" Snežana Misita.

Riječ je o neinvazivnoj metodi određivanja rizika za najčešće hromozomske bolesti, kaže pedijatar klinički genetičar na UKC-u Srpske Nina Marić.

Napominje da ova metoda nikako ne isključuje ostale, ali upotpunjuje prenatalnu dijagnostiku.

- Svaki taj test, pozitivan, treba da bude potvrđen. Ne može se samo na osnovu tog testa donositi odluka o daljem toku trudnoće. Dakle, neophodno je uraditi neinvazivnu dijagnostiku koja će to potvrditi ili neće potvrditi - rekla je Marićeva.

Prvobitnim pravilnikom bilo je predviđeno pravo na prenatalno testiranje za trudnice starije od 35 godina, a mlađe uz preporuku genetskog savjetovališta.

U toku su izmjene dokumenata kako bi testiranje bilo omogućeno za sve trudnice.

- Sve trudnice u Srpskoj, one koje budu željele da to urade, imaće tu mogućnost da urade. Svakakao, budžet Republike Srpske će obezbijediti sredstva za takvu vrstu testiranja - naglasio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Ovi testovi biće besplatni, a finansiraće se putem Fonda zdravstvenog osiguranja.

- Prema procjenama, sada je potrebno u okviru budžeta Vlade Srpske obezbijediti na godišnjem nivou oko devet miliona maraka za ovo pravo - ističu iz FZO Srpske.

Ne bude li žalbi na tender, u UKC-u Srpske očekuju da bi prvi testovi mogli da budu urađeni već početkom jula.

- Trudnice koje budu htjele da uzimaju uzorke rade to u UKC ili u nekoj od regionalnih bolnica, da se ti uzorci transportuju u UKC. I UKC je dobio instrukciju da raspiše tender i da sve laboratorije koje to rade mogu da se prijave - rekao je direktor UKC-a Srpske Vlado Đajić.

Prenatalni testovi mogu da ukažu na rizik postojanja genske nepravilnosti ploda. Obavezno se preporučuju trudnicama koje su prošle postupak vantjelesne oplodnje, trudnicama starijim od 35 godina, te onima koje imaju rizičnu porodičnu anamnezu.