latinica  ћирилица
15/04/2023 |  14:12 ⇒ 14:23 | Autor: RTRS

Dodik: Neprihvatljivo da opozicija u Srpskoj potencira sankcije prema Rusiji

Republika Srpska se stalno razvija u gotovo nemogućim okolnostima i uprkos stalnim pritiscima, uključujući i konstantne priče i galamu opozicionara da je u Srpskoj sve loše, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.
Dodik Milorad (Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg) -
Dodik Milorad (Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg)

Dodik je poručio da u Srpskoj može da se radi i pristojno živi.

- Razumijem konstruktivne kritike, ali ne i stalna jadikovanja opozicije. Širom Srpske mogu vidjeti pozitivni projekti. Volio bih da je naše društvo bogatije, ali ono se stalno razvija u gotovo nemogućim okolnostima, političkim i društvenim. Razvija se i uprkos stalnim pritiscima na organe koji donose odluke. Dakle, razvojna komponenta u BiH se sprečava, a ne podržava - dodao je Dodik.

Dodik je istakao da je na planu razvoja Srpske zadovoljan kao predsjednik, s obzirom da je stanje u Republici stabilno i kada je riječ o budžetu.

- Penzije se isplaćuju ranije, kao i socijalna davanja. Dovoljno je novca u budžetu da se izmire sve obaveze - poručio je Dodik.

Dodik je napomenuo da odgovorno tvrdi da Srpska nema izazove i da će uspješno rješavati sve što je potrebno.

- Iza političara jedino ostaju uspješno realizovani projekti - izjavio je predsjednik Srpske.

On je rekao da "opozicija u Srpskoj stalno gleda crno i da im je opet kriv on i za njihov najnoviji raskol".

- Nisam uopšte radostan zbog toga što se kod njih dešava, jer bih volio patriotsku i odgovornu opoziciju koja razumije mjeru borbe za pozicije. Ako danas imamo glavnu borbu vezano za očuvanje imovine Srpske, onda bi tu trebalo da bude opozicija, a nije. Ako je naša glavna borba za očuvanje legitimiteta Dejtonskog sporazuma, onda bi oni trebalo da budu na tom fonu, a ne da prihvataju nelegitimnog Kristijana Šmita, s njim se druže i govore da je dobrodošao - istakao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je neprihvatljivo i da opozicija u Srpskoj potencira sankcije prema Rusiji, iako one sa strane BiH nisu uvedene zahvaljujući ljudima iz Srpske.

- Zahvaljujući nama, BiH nije na neprijateljskoj listi zemalja kada je riječ o Rusiji. O tome govori i ponašanje nekih od ključnih ljudi Evropske unije, poput visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja, koji stalno pita ljude iz rukovodstva Srpske na nivou BiH kada će uvesti Rusiji sankcije - rekao je Dodik.

On je podsjetio da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao da se naredne godine isti dan otvori dionica auto-puta od Kuzmina u Srbiji do mosta na Rači, pa do Bijeljine.

- To je nama prioritet, a opozicionari poput lidera PDP-a Branislava Borenovića i drugih neka se raspadaju koliko hoće. Mi tu moramo da uspijemo i poslije Vaksrsa ćemo razgovarati kako to operativno i zajedno uraditi, a sve da pokažemo da je to komunikacijski i integracioni projekat društvenog, ekonomskog života, pa i povezivanja naroda - zaključio je predsjednik Srpske.