latinica  ћирилица
20/04/2023 |  10:02 ⇒ 10:07 | Autor: RTRS

Obilježavanje 80 godina od bitke na Ozrenu; Pomen stradalima

Na Ozrenu se sutra i prekosutra održava obilježavanje 80 godina od bitke na visu Kraljici na Ozrenu u Drugom svjetskom ratu.
Ozren - Foto: RTRS
OzrenFoto: RTRS

Vojske nacističke Njemačke i zločinačke Nezavisne države Hrvatske povele su početkom aprila Ofanzivu Tojfel tri (Đavo tri) protiv srpskog naroda Ozrena u cilju uništenja Ozrenskog četničkog odreda ЈVuO i istrebljenja srba Ozrena i okoline.

Nakon višednevnih borbi protiv neuporedivo brojčano, tehnički i po oružju nadmoćnijeg neprijatelja, u šumi na Kraljici sredinom aprila 1943. u zbjegu se okupio sav srpski narod čekajući smrt. Ozrenski četnici pod vođstvom Cvijetina Todića, nisu se predavali već su odsudnim junačkim jurišem uspjeli probiti neprijateljski obruč i bliskom borbom, prsa u prsa, protjerati neprijatelja sa Ozrena. Tako Ofanziva Tojfel tri nije ispunila zločinačke ciljeve.

Ozren nije postao nova Kozara, a narod Ozrena je spasen od planiranog genocida.

Obilježavanje na ove događaje, sa blagoslovom njegovog preosveštenstva Fotija, počelo je 12. aprila, otvaranjem izložbe fotografija "Srpski sokolovi" u Centru za kulturu i obrazovanje Doboj, a nastaviće se prenošenjem izložbe u Centar za kulturu i sport Opštine Petrovo sutra, u petak 21.04. U istoj sali, sa početkom u 19 časova, održaće se svečana alkademija "Istinom protiv revizionizma istorije i simbolike zla".

U subotu 22. aprila 2023. održaće se pomeni na spomenicima i mjestima na Ozrenu koji svjedoče o ovim događajima. Završna manifestacija "Čas istinite istorije i prigodne besjede o Gorskom štabu 600" se održava kod Manastira Svetog Nikole pod Ozrenom sa početkom u 12 časova.

Cilj organizatora je da se junački otpor Ozrenskog četničkog odreda neuporedivo jačem neprijatelju, u borbama koje su trajale od šestog do 22. aprila, a naročito ova odsudna bitka na Kraljici koja je odlučila o golom opstanku srpskog naroda Ozrena i šire okoline, nikad ne zaboravi i da se junaci tih bitaka izvuku iz zaborava u koji su nepravedno gurnuti prethodnih decenija.