latinica  ћирилица
20/04/2023 |  19:22 ⇒ 19:23 | Autor: RTRS

Otvaranje mosta Bratoljub za teretni saobraćaj - prioritet za razvoj privrede

Otvaranje teretnog saobraćaja do kraja maja, godinu i po nakon puštanja u putnički promet mosta Bratoljub, biće prioritet za Srednje Podrinje, istaknuto je na sastanku načelnika opštine Bratunac Lazara Prodanovića i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca.
Košarac u Bratuncu - Foto: SRNA
Košarac u BratuncuFoto: SRNA

Dogovoren je i zajednički nastup i aktivnosti ovog ministarstva i opštine na brendiranju maline sa ovog područja i finalizaciji ovog proizvoda.

Privrednici Srednjeg Podrinja imaju velike probleme i troškove u transportu, jer i nakon šest godina od izradnje i godinu i po od otvaranja mosta Bratoljub, na graničnom prelazu između Srbije i BiH nije profunkcionisao prelaz teretnih kamiona. To usporava i razvoj ovog djela Republike Srpske. Za Јanka Petrovića, drvoprerađivača iz Bratunca, ovoliko odugovlačenje je nedopustivo.

- Naša administracija to sporo rješava, pogotovo kada je riječ o pitanjima na nivou BiH. Mi privrednici jednostavno trpimo, idemo do Zvornika 100 kilometara i čekamo po dva dana - kaže Petrović.

Zbog ovoga, ali smanjenog tržišta, trpe i proizvođači malina. Ovaj kraj zaživio bi da je riješen graniučni prelaz, jer bi mnogi svoje proizvode izvozili u hladnjače u Srbiji gdje je ove godine cijena za kilogram malina bila i do 10 KM.

Pitanje otvaranja mosta Bratoljub za teretni saobraćaj trebalo bi da bude riješeno do karaja maja ove godine. Kada bude pušten promet robe i usluga, pokrenuće se pitanje slobodne bescarinske zone.

- Mi smatramo da je bilo kakvo odlaganje za promet roba i usluga duže od kraja mjeseca neprihvatljivo - kaže Prodanović.

Košarac je rekao da je imperativ politike Republike Srpske da se ravnomjerno razvijaju svi njeni dijelovi, ali da mnoge projekte usporavaju zajedničke institucije BiH.

- Dvije godine se čekalo na odobravanje sredstava za izgradnju graničnog prelaza kod mosta Bratoljub i tek sa dolaskom Zorana Tegeltije na čelo Savjeta ministara donesena je prva odluka o izdvajanju 14,5 miliona KM za izgradnju tog objekta. To potvrđuje da u partnerstvu sa institucijama Republike Srpske želimo ravnomjeran razvoj svih njenih dijelova - naveo je Košarac.

Danas je dogovorena zajednička organizacija Sajma Dani malina u Bratuncu 9. i 10. juna .