latinica  ћирилица
22/04/2023 |  11:53 ⇒ 18:23 | Autor: RTRS

Održan prikaz sposobnosti Vojske Srbije; Prisustvovali zvaničnici Srpske (FOTO/VIDEO)

Povodom Dana Vojske Srbije na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici kod Beograda održan je prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Granit 2023", najveće smotre naoružanja, vojne opreme i vojnih letjelica na jednom mjestu posljednjih decenija.
Prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Granit 2023" - Foto: RTRS
Prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Granit 2023"Foto: RTRS

Prikazu su prisusustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Radovan Višković, ali i mađarski premijer Viktor Orban kojeg je u Beogradu dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Vojska Srbije modernizovana i spremna da brani naš narod gdje god on živio - rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je danas da je Republika Srpska uvijek zagledana u Srbiju i da je svaki njen napredak i pozitivan pomak raduje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na kraju vježbe u Batajnici da je imao razgovore sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o borbi protiv terorizma.

Čestitao je Dan Vojske Srbije, ističući da je izabran poseban datum - početak Drugog srpskog ustanka, koji je utemljio modernu srpsku državnost.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Vojska Srbije danas na znatno višem nivou nego prije nekoliko godina, što je ohrabrenje za srpski narod koji živi u Srpskoj.

 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je Srpska ponosna na proteklih 10 godina najboljih odnosa u istoriji Srba sa obje strane Drine.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Željko Budimir rekao je da je svim Srbima veliko zadovoljstvo gledati Vojsku Srbije koja se transformiše u modernu silu, što je jako važno u današnjem vremenu.

Uz intoniranje himne i raportom predsjedniku Srbije počeo je prikaz Vojske Srbije. Raport je predao kapetan prve klase Danilo Manojlović.

      View this post on Instagram

A post shared by Milorad Dodik (@mdodik.official)

Granit 2023", najveće je smotra naoružanja, vojne opreme i vojnih letjelica na jednom mjestu posljednjih decenija. U prikazu je učestvovalo više od 5000 pripadnika vojske i Ministarstva odbrane Srbije, i prikazano više od 2.300 oruđa i oružja.

Željka Cvijanović (Foto: RTRS)

Prikaz je počeo padobranskim demo skokom pripadnika 63. padobranske brigade sa zastavom Srbije. Prikazan je i nalet helikoptera Mi 35 poznat kao "leteći tenk".

Uz brojne građane, prikazu sposobnosti Vojske Srbije prisustvovao je državni vrh sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i državni vrh Srpske: predsjednik Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Radovan Višković.

Željka Cvijanović i Radovan Višković  (Foto: RTRS)

U Batajnici je bio i mađarski premijer Viktor Orban kojeg je u Beogradu svečano dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Granit 2023" je centralni događaj obilježavanja Dana Vojske Srbije - 23. aprila koji se obilježava u spomen na početak Drugog srpskog ustanka 1815. godine, za koji se smatra da predstavlja prekretnicu u stvaranju moderne srpske države i vojske.