latinica  ћирилица
23/04/2023 |  11:14 | Autor: TANЈUG

U toku evakuacija srpskih državljana iz Sudana

Počasni konzul Srbije u Sudanu Ahmed Abdel Muti izjavio je danas da je u toku evakuacija srpskih državljana iz te zemlje.
Sudan (Foto: EPA-EFE/STRINGER) -
Sudan (Foto: EPA-EFE/STRINGER)

- Šestoro srpskih državljana evakuiše se iz Kartuma zajedno sa državljanima Ujedinjenih Arapskih Emirata, druga grupa sa četvoro srpskih građana krenula je sa službenicima Ujedinjenih nacija, a u trećoj grupi sa turskim državljanima je i jedan srpski - potvrdio je Ahmet Abdel Muti za RTS.

Ostali srpski državljani, kojih je u Sudanu oko stotinu - ili su riješili da ostanu, ili se zbog toga što imaju malu djecu predomišljaju o načinima odlaska iz Sudana, iz bezbjednosnih razloga, rekao je Muti.

Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila zbog spora između načelnika sudanske vojske Abdela Fataha el Burhana, koji predsjedava sudanskim Suverenim savjetom i Mohameda Hamdana Dagala poznatog kao Hemedti, njegovog zamjenika u tom savjetu i načelnika paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF).

Zbog sukoba u prestonici Kartumu onesposobljen je aerodrom, a mnogi putevi su neprohodni. Postignut trodnevni prekid vatre nije bio poštovan, a civili danima bježe iz Kartuma. Hrane skoro i da nema, a veliki broj bolnica je onesposobljen.