latinica  ћирилица
23/04/2023 |  12:16 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

Latinović: NDH počinila tri genocida (VIDEO)

Nezavisna Država Hrvatska počinila je tri genocida tokom Drugog svjetskog rata, nad Srbima, Јevrejima i Romima, rekao je profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Goran Latinović.
Donja Gradina - Foto: RTRS
Donja GradinaFoto: RTRS

Latinović je naglasio da je genocid nad Srbima bio zločin sa kakvim se srpski narod nije susreo u svojoj dotadašnjoj istoriji.

- To je bio prvi organizovani pokušaj jedne države da na svojoj teritoriji, koja je obuhvatala bezmalo polovinu srpskog etničkog prostora, sprovede totalno istrebljenje Srba - rekao je Latinović u obraćanju na centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana sjećanja na 700.000 žrtava ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Јasenovac.

Naglasio je da nikada do tada ni jedna tuđinska i okupatorska vlast nije pokušala da se obračuna sa srpskim narodom tako što će voditi politiku do njegovog totalnog istrebljenja.

- Međutim, srpski narod je opstao i pobijedio fašizam u svim njegovim oblicima i zapamtio godine borbe protiv zla - naveo je Latinović.

On je istakao da je to pamćenje pretrpljenog genocida u NDH bila glavna pokretačka snaga srpskog naroda na zalasku socijalističke Јugoslavije.

- Stoga je i stvaranje Republike Srpske bila neposredna posljednica genocida nad Srbima u BiH, a van svake sumnje je njeno postojanje jedini državni okvir koji može da sačuva srpski narod od nekog novog genocida i nestanka sa njegovog vjekovnog tla - dodao je Latinović.