latinica  ћирилица
23/04/2023 |  18:47 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Obilježena 31. godišnjica od stradanja Srba u Čardaku kod Dervente (VIDEO)

Pomenom i polaganjem vijenaca u Spomen-kompleksu u naselju Čardak u Derventi obilježena je 31. godina od stradanja 37 Srba.
Čardak - Foto: RTRS
ČardakFoto: RTRS

Na Mali Vaskrs 1992. godine na kućnom pragu ubili su ih pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane i paravojnih hrvatsko-muslimanskih formacija, a tijela 19 ubijenih pronađena su u masovnoj grobnici. U Čardaku nisu bili pošteđeni ni žene, ni djeca, ni starci.

U masovnoj grobnici pronađeno je i tijelo Ignjatije Marića. Njegova supruga Dušanka ostala je sa troje djece i danas se pita zašto je ubijen.

- Suprug je ostao da čuva ognjište. Stradao je nevin, nismo to očekivali da će nam se dogoditi. Nije bio ni naoružan - prisjeća se Marićeva.

Oni koji nisu ubijeni zarobljeni su i odvedeni u logore za Srbe.

Mučenja, maltretiranja, bez vode i hrane, za tri mjeseca zarobljeništva ostavilo je previše traga, kaže Čedo Prodić. Ni te rane, nikad ne zacjeljuju.

- Neki dan su odlikovanja dijeljena tim istim zločincima koji su nas mučili u logoru, mnoge porodice su pobijene na Čardaku, a oni su izjavili da ih je poginulo 600 iz HVO-a. Došli su da nas pobiju na našem kućnom pragu - navodi Prodić.

Za zločine nad Srbima u Derventi osuđeno je sedam lica sa ukupno 47 godina zatvora. Krvnici koji su pobili cijele porodice Lazarević, Zorić, Ćudić i Živković do danas nisu odgovarali.

- Porodica Živković je pripremila njima ručak. Kada su ručali, zaklali su sina, onda se uhvatio jauk, nakon čega su došli i druge komšije Hrvati, pa su poklali i oca i majku. Ne mogu da vjerujem šta se izdešavalo, za takva zlodjela postoji komandna odgovornost ali mi je nejasno da Tužilaštvo ne radi svoj posao na kažnjavanju počinilaca - rekao je Drtago Knežević iz Udruženja logoraša i ratnih zarobljenika Dervente.

Na stradanje Srba u naselju Čardak podsjeća spomen-crkva podignuta na mjestu gdje se nalazila masovna grobnica.

Na spomenik pored nje položeni su vijenci i cvijeće.