latinica  ћирилица
25/04/2023 |  09:23 ⇒ 11:27 | Autor: RTRS

PDP: Milašinovićeva kadar SNSD-a

Partija demokratskog progresa demantovala je navode da je Tanja Milašinović, koja je bila uzdržana prilikom glasanja o članstvu tzv. Kosova u Savjetu Evrope, kadar ove partije.
PDP - Foto: RTRS
PDPFoto: RTRS

Iz PDP-a su saopštili da je uvidom u biografiju Milašinovićeve jasno da kadrovi PDP-a nemaju nikakve veze sa njenim imenovanjima na ranije ni na trenutnu poziciju.

U saopštenju navode da je Milašinovićeva karijeru počela kao pomoćnik ministra u Ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Srpske 1998. godine, odnosno u prvoj Vladi Milorada Dodika.

Dodaju da je za otpravnika poslova u Misiju BiH pri EU u Briselu imenovana 2001. godine, u vrijeme kada je ministar inostranih poslova bio Zlatko Lagumdžija, a član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Živko Radišić iz Socijalističke partije. Za ambasadora u Londonu imenovana je u vrijeme Borisava Paravca, kao člana Predsjedništva iz Republike Srpske, a poznato je da je Predsjedništvo nadležno da imenuje ambasadore, navodi se u saopštenju.

- Zanimljivo je da je taj "kadar PDP-a", koji je karijeru počeo u Vladi Milorada Dodika, za ambasadora u Austriji, jednoj od zemalja koje su najznačajniji trgovinski partnera BiH, imenovana 2012. godine od strane srpskog člana Predsjedništva iz SNSD-a Nebojše Radmanovića. Јoš je zanimljivije da je po povratku iz Beča, u vrijeme kada su srpski član Predsjedništva BiH i ministar inostranih poslova BiH bili Mladen Ivanić i Igor Crnadak, Milašinovićeva ostala u sjedištu MIP i kao "kadar PDP-a" nije imenovana na neku inostranu destinaciju. Imenovanje u Strazbur je uslijedilo tek po povratku SNSD-a u Predsjedništvo BiH, odnosno vođenje vanjske politike - naveli su iz PDP-a.

Nakon saopštenja PDP-a, uslijedila je pisana izjava potpredsjednika ove stranke Igora Crnatka u kojoj je naveo da je Milašinovićeva kadar SNSD-a.

Crnadak je istakao da je jučerašnja sjednica Komiteta ministara Savjeta Evrope "pokazala koliko je štetno, opasno i ponižavajuće djelovanje SNSD-a u zajedničkim institucijama BiH".

- Sramota i Željke Cvijanović i Milorada Dodika ne može biti veća od ove, kada su na sceni najstarije i najveće evropske institucije radili protiv Srbije - rekao je Crnadak.

On je rekao i da je Milašinovićeva, koja je glasala na sjednici najmanje kriva, jer je, kako kaže, samo ispunjavala nalog najviših funkcionera, koji je bio suprotan stavu i Republike Srpske i BiH, da ne priznajemo tzv. Kosovo.

- U visokoj politici, na ovako važnim međunarodnim forumima, nema slučajnosti i ništa se ne prepušta slučaju - ističe Crnadak.

Crnadak kaže i da "javnost Republike Srpske mora znati da je ovo bila svjesna akcija SNSD-a i zato se oni nalaze na najvišem mogućem stepenu izdaje".

- Kad u istom danu Zoran Milanović kaže da je HVO zlikovce odlikovao uz datu riječ Milorada Dodika da slobodno dođe u Derventu i kada SNSD ne glasa protiv ulaska tzv. Kosova u Savjet Evrope, onda nema sumnje da Dodik, SNSD i njihova koalicija vode izdajničku politiku, direktno usmjerenu protiv vlastitog naroda i protiv Srbije - rekao Crnadak.