latinica  ћирилица
25/04/2023 |  20:30 | Autor: SRNA

Napad na crkvu u Štrpcu nastavak kontinuiranog ugrožavanja srpske baštine

Ministarstvo kulture Srbije oštro je osudilo napad na crkvu Svetog Nikole u Štrpcu podignutu u 16. vijeku, koja predstavlja jedan od spomenika kulture od izuzetnog značaja.
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

- Ovaj vandalski čin, koji se dogodio samo nedelju dana nakon napada na Crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu, pokazuje da se nastavlja kontinuirano skrnavljenje i ugrožavanje srpske kulturne i verske baštine - navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Iz Ministarstva su istakli da posebno zabrinjava što počinioci ovakvih napada po pravilu ne budu pronađeni ni kažnjeni, što je dio kampanje prijetnji Prištine za bezbjednost i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Dodatno je licemerno što su incidenti učestali upravo dok predstavnici Prištine, uz pomoć svojih sponzora pokušavaju da se na silu, cinično i protivno svim principima i standardima uguraju u Savet Evrope, pri tome kršeći vladavinu prava i gazeći principe demokratije, slobode i osnovnih ljudskih prava - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture ponovo apeluje na sve međunarodne organizacije i institucije da ne zatvaraju oči pred nasiljem i reaguju na učestale i intenzivirane incidente.

Crkva Svetog Nikole u Štrpcu je obijena, a njena kancelarija opljačkana, što je uznemirilo građane, saopšteno je ranije iz te opštine na Kosovu i Metohiji.