latinica  ћирилица
26/04/2023 |  10:24 ⇒ 10:28 | Autor: RTRS

Pripremna nastava za buduće brucoše na fakultetima u Srpskoj

Većina javnih fakulteta u Republici Srpskoj za buduće brucoše organizuje pripremnu nastavu, kako bi nadogradili znanje i bolje se spremili za polaganje prijemnog ispita.
Univerzitet u Banjaluci - Foto: RTRS
Univerzitet u BanjaluciFoto: RTRS

Pripremna nastava za učenike završnih razreda gimnazija i srednjih škola, na većini visokoškolskih ustanova, održava se nekoliko sedmica pred prijemni ispit i uglavnom je besplatna.

Na većini javnih fakulteta na Univerizitetu u Banjaluci pripremna nastava biće organizovana tokom maja i početkom juna mjeseca.

Pripremna nastava traje mjesec dana, mogu je svi pohađati, a budući brucoši sve dodatne informacije mogu pronaći na željenom fakultetu, rekao je portparol banjalučkog Univerziteta, Dario Stanković.

- Pripremnu nastavu već pohađaju oni koji planiraju da svoje znanje nadograde na Prirodno-matematičkom i Elektrotehničkom fakultetu . Većina ostalih visokoškolskih ustanova – Ekonomski, Pravni, Mašinski, Tehnološki i Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet će takođe organizovati pripremnu nastavu koja se odnosi na gradivo koje će budući kandidati polagati na prijemnom ispitu - dodao je Stanković.

Profesorica Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci Sandra Kosić Јeremić kaže da je pripremna nastava na ovoj visokoškolskoj ustanovi planirana od 15. maja do 16. juna.

- Nastava za pripremu polaganja prijemnog ispita izvodiće se iz dvije oblasti: Matematika i Percepcija i prezentacija prostora, kroz 20 časova ili pet sedmica, a cijena po oblasti je 120 KM. Ovu vrstu nastave biće moguće pratiti onlajn, putem Google Meet i Google Classroom aplikacija - poručila je Kosić Јeremić.

Pripremna nastava za buduće brucoše biće organizovana i na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Zainteresovani srednjoškolci imaju mogućnost da se prijave putem veb stranice fakulteta, a na pojedinim visokoškolskim ustanovama ovu vrstu nastave biće moguće pratiti i onlajn, istakao je prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vladimir Vladičić.

- Ovaj vid pripreme za polaganje prijemnog ispita biće besplatan za sve prijavljene kandidate. Nastava će biti organizovana na Akademiji likovnih umjetnosti, fakultetima gdje se polaže matematika; tu spadaju Elektotehnički, Tehnološki, Mašinski, Fakultet za proizvodnju i menadžment, kao i na Filozofskom fakultetu - naglasio je Vladičić.

Konkurs za upis nove generacije studenata na javnim univerzitetima biće objavljen 7. juna na internet stranici i u dnevnim novinama.

Prijem dokumenata za upis studenata u novoj akademskoj 2023/2024. godini planiran je od 19. do 23. juna.

Polaganje prijemnog ispita predviđeno je za 26. jun, a upis primljenih kandidata je planiran od 3. do 7. jula.