latinica  ћирилица
26/04/2023 |  12:45 ⇒ 14:10 | Autor: RTRS

Žunić: Ustavni sud BiH postao faktor destabilizacije; Poziv srpskim sudijama (VIDEO)

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić obrazložio je danas, na posebnoj sjednici Parlamenta, Informaciju o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske od 17. februara 2020. godine o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH i Informaciju o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske usvojenim 10. decembra 2021. godine.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Žunić je rekao da se Ustavni sud BiH od ustavobranitelja transformisao u ustavotvorca i tako postao faktor destabilizacije, a pravnim aktima stavio se iznad svojih ovlašćenja i postao političko oružje za razgrađivanje pravnog poretka Republike Srpske.

Žunić je istakao da je opstanak BiH jedino moguć povratkom Ustavnog suda BiH u njegove nadležnosti, navodeći da će, dok se to ne desi, Narodna skupština pozvati sudije iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke u tom sudu dok ovaj parlament ne odluči drugačije.

On je istakao da jedna od najvažnijih odluka - pokušaj Ustavnog suda BiH da ukine 9. januar kao Dan Republike Srpske, predstavlja primjer izvrtanja istorijskih činjenica i kreiranja odgovornosti za građanski rat u BiH.

Žunić je podsjetio da je Narodna skupština na posebnoj sjednici, održanoj 17. februara 2020. godine, donijela zaključke o Informaciji o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH, kojim pored ostalog NSRS obavezuje sve institucije Srpske da ne prihvataju i ne sprovode bilo kakve buduće antidejtonske odluke Ustavnog suda BiH.

Žunić je rekao da su nadležnosti Ustavnog suda BiH propisane Ustavom, po kome je ovaj sud imao izvorno šest nadležnosti.

Podsjećamo, u Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine na čijem dnevnom redu se nalaze dvije tačke - Informacija o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske od 17. februara 2020. godine o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH i Informacija o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske usvojenim 10. decembra 2021. godine.