latinica  ћирилица
26/04/2023 |  19:31 ⇒ 27/04/2023 | 11:19 | Autor: RTRS

Narodna skupština: Sudija iz Republike Srpske da se povuče iz Ustavnog suda BiH (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je zaključke kojima se poziva sudija iz reda srpskog naroda da se povuče iz Ustavnog suda BiH. Zadužuju se poslanici iz Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da u što kraćem roku pripreme i u parlamentarnu proceduru upute Zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim će se definisati sastav tog suda bez stranih sudija. Opozicija je bila protiv. Zaključci bi trebalo na snagu da stupe sutra.
NS RS - sjednica  (Foto: narodnaskupstinars.net) -
NS RS - sjednica (Foto: narodnaskupstinars.net)

Zaključci NSRS:

1. Narodna skupština Republike Srpske pozvala je sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da podnesu ostavku dok parlament Srpske ne odluči drugačije.

2. Narodna skupština Republike Srpske zadužuje poslanike iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da u što kraćem roku pripreme i upute u parlamentarnu proceduru Zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim će se definisati sastav Ustavnog suda BiH bez stranih sudija.

3. Zaključak o usvajanju Informacije o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske usvojenim 10. decembra 2021. godine.

Ukinuti su i rokovi za povlačenje saglasnosti o prenesenim nadležnostima u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbjednosti. To će, kako se navodi, omogućiti Vladi da akte o vraćanju nadležnosti uputi u skupštinsku proceduru, kada to bude neophodno za zaštitu i opstanak Republike Srpske.

Glasanjem da se u Srpskoj ne provode odluke Ustavnog suda BiH i da se iz njega povuče srpski sudija, vladajuća koalicija poručila je da ne prihvata selektivnu pravdu i neustavne odluke ovog suda, na čijem udaru je, kažu, srpski narod i imovina Srpske.

Uprkos jedinstvenom stavu da je djelovanje Ustavnog suda BiH neustavno i usmjereno na razvlašćivanje Srpske, poslanicima opozicije je sporno što nisu ispoštovani zaključci Narodne skupštine o neustavnom djelovanju Ustavnog suda BiH iz februara 2020. godine i vraćanju nadležnosti, iz decembra 2021.

Iz vladajuće koalicije ukazali su da zaključci o vraćanju nadležnosti ostaju, ali se ukidaju rokovi za realizaciju. To će, navode, omogućiti Vladi da akte o vraćanju nadležnosti uputi u skupštinsku proceduru, kada to bude neophodno za zaštitu i opstanak Republike Srpske

Usvojen je i zaključak kojim Narodna skupština Republčike Srpske zadužuje poslanike iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da u što kraćem roku pripreme i upute u parlamentarnu proceduru Zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim će se definisati sastav Ustavnog suda BiH bez stranih sudija.

Ovaj zaključak predložili su klubovi poslanika SNSD-a, SP-a, Demosa, Ujedinjene Srpske, NPS-a, SPS-a i DNS-a.

Narodna skupština usvojila je i zaključak o usvajanju Informacije o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske usvojenim 10. decembra 2021. godine.

Predsjednik parlamenta Republike Srpske Nenad Stevandić zaključio je rad šeste posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.