latinica  ћирилица
27/04/2023 |  15:15 ⇒ 16:51 | Autor: RTRS

Dodik: Puštanjem Dudakovića poslata poruka da je dozvoljeno ubijati Srbe (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je odlukom Suda BiH da odbije zahtjev Tužilaštva za određivanje pritvora nekadašnjem komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću, optuženom za ratni zločin nad srpskim civilima, poslata poruka da je dozvoljeno ubijati Srbe uprkos postojanju brojnih dokaza o počinjenim zločinima.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Imate dokaze, imate video u kojem kaže da se pobije i popali sve što je srpsko, a još sada drži predavanje Srbiji i kako Srbija treba da se ponaša. Čak i to nije dovoljno da mu odrede pritvor - rekao je Dodik ma konferenciji za novinare nakon sastanka sa gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem.

Istakao je da je ovo samo jedan u nizu primjera nekorektnog odnosa BiH prema Srbima, ali i Srbiji, te podsjetio na slučaj uzdržanog glasa BiH kada se odlučivalo o prijemu samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope.

Dodik je naveo da BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo, a glasanjem nije podržan teritorijalni integritet Srbije, te upitao zbog čega bi onda Srbija garantovala teritorijalni integritet BiH.

- Radujem se tome. Јa i ne mislim da BiH treba da ima teritorijalni integritet a da se ruši teritorijalni integritet Srbije. Njima u Sarajevu smeta jaka Srbija pod rukovodstvom predsjednika Aleksandra Vučića i oni bi željeli ono što je Alija Izetbegović davno rekao muslimanima: "Mi moramo da uradimo sve dok je Srbija slaba, kada Srbija bude jaka nema šta da tražimo". Eto, to se dešava - istakao je Dodik.

Sud BiH odbio je danas kao neosnovan prijedlog Tužilaštva BiH za ukidanje izrečenih mjera zabrane i određivanje pritvora nekadašnjem komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću, kojeg optužnica tereti za ratni zločin nad srpskim civilima