latinica  ћирилица
27/04/2023 |  17:08 ⇒ 19:39 | Autor: RTRS

Osam godina od terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku (VIDEO)

Osam je godina od terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku, kada je vehabija Nerdin Ibrić ubio policajca Dragana Đurića i ranio dvojicu njegovih kolega.
Obilježavanje osmogodišnjice od terorističkog napada u Zvorniku - Foto: RTRS
Obilježavanje osmogodišnjice od terorističkog napada u ZvornikuFoto: RTRS

Iz Tužilaštva BiH je potvrđeno da je još krajem 2016. godine u ovom slučaju donesena naredba o obustavi istrage, koju je vodio Odsjek za terorizam.

U svom krvavom pohodu, 27. aprila 2015. godine, oko 19 časova, pripadnik vehabijskog pokreta 24-godišnji Nerdin Ibrić, uz poklič "Alahu ekber", u Policijskoj stanici ubio je 48-godišnjeg policajca Dragana Đurića i ranio njegove kolege Stevu Milovanovića i Željka Gajića.

U razmjeni vatre ubijen je i napadač. Za porodicu ubijenog policajca, ni nakon osam godina, nema utjehe.

- Gubitak nas mnogo boli. Bol je ista i ove godine kao i te 2015. godine, žalosno i tužno. Dvije godine poslije ubistva majka je preminula - kaže Anđelko Đurić, brat ubijenog policajca.

Predstavnici MUP-a Republike Srpske poručuju da preduzimaju sve da se ovakavi i slični događaji nikad ne ponove.

- MUP Republike Srpske permanentno preduzima mjere u tom pogledu i u organizacionom smislu, materijalno-tehničkom, i u opremanju i u kadrovskom jačanju. Svakoga dana operativna sposobnost se diže na jedan viši nivo - rekao je Željko Spasojević, načelnik Uprave za policisku podršku u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Iako je od ubistva i terorističkog napada prošlo već osam godina, pravosudne institucije BiH nisu riješile slučaj već su, naprotiv, i obustavile istragu.

- U navedenom predmetu koji je rađen u Odsjeku za terorizam, krajem 2016. donesena je naredba o obustavi istrage. U slučaju dolaska do novih dokaza i saznanja, istraga se može ponovo pokrenuti - saopšteno je kratko iz Tužilaštva BiH.