latinica  ћирилица
30/04/2023 |  08:57 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Patrijarh Porfirije u Mrkonjić Gradu; Koliko god neko rušio crkvu ona se diže (FOTO/VIDEO)

Patrijarh srpski Porfirije, sa episkopima i sveštenstvom, osveštao je obnovljeni hram Rođenja Presvete Bogorodice u Mrkonjić Gradu. Hram je tokom svoje prošlosti stradao nekoliko puta. Novo stradanje doživio je u posljednjem ratu, kada su ga jedinice xrvatske vojske i HVO 1995. godine granatirale i zapalile. Patrijarh je besjedi vjernicima poručio da je pravoslavna vjera oblikovala narod da ima svoj identitet i da je crkva Hristova vrata istine, koliko god neko rušio crkvu ona se diže.
Patrijarh u Mrkonjić Gradu - Foto: RTRS
Patrijarh u Mrkonjić GraduFoto: RTRS

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su mnogobrojni vjernici.

Patrijah osveštao Hram Rođenja Presvete Bogorodice (Foto: RTRS)

Patrijarhu je sasluživalo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije izjavio je da je "ovo jedan od dana koji će se vječno pamtiti zbog obnove hrama i dolaska Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija".

Patrijarh Porfirije (Foto: RTRS)

- Postoje dani koje zaboravljamo čim prođu, ali i oni koje ćemo vječno pamtiti. Danas je jedan takav jer će radost ovog dana biti zaustavljen u našem sjećanju - naglasio je vladika Sergije.

Patrijarh u Mrkonjić Gradu (Foto: RTRS)

Osveštanju obnovljenog hrama i liturgiji prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija i načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Vlado Đajić.

Patrijarh Porfirije odlikovao je Tegeltiju ordenom Svetog Save, a opštinu Mrkonjić Grad ordenom Kralja Milutina.

Stevandić i Tegeltija (Foto: RTRS)

Obnavljanje hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Mrkonjić Gradu je uspjeh svih ljudi koji su posvećeni Srpskoj pravoslavnoj crkvi, izjavio je Tegeltija za RTRS.

Tegeltija odlikovan ordenom Svetog Save (Foto: RTRS)

Današnje osveštanje obnovljenog Hrama Presvete Bogorodice u Mrkonjić Gradu dokaz je da su Srbi najčvršći kamen na ovom terenu i da je ovaj hram još jedan zalog opstanka i budućnosti.

- Danas sam neizmjerno ponosan što pokazujemo da smo jaki i postojani. Ovo svima dokazuje da je uzalud da nas ugrožavaju ili uništavaju naša prava jer mi se uvijek vraćamo kao pobjednici - poručio je Stevandić.

Patrijarh u Mrkonjić Gradu (Foto: RTRS)

Kumovi temelja hrama Svete Tojice su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sa suprugom i Spasoje Zeljković sa sinovima, koji su darovali znatan dio materijala.