latinica  ћирилица
30/04/2023 |  17:55 ⇒ 01/05/2023 | 07:06 | Autor: RTRS

Dolazak patrijarha praznik za Srpsku (FOTO/VIDEO)

Nakon osveštenja obnovljenog Hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Mrkonjić Gradu, Patrijarh Porfirije, posjetio je Hram Svete Trojice u Banjaluci, a u Vladičanskom dvoru primili su ga predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem.
Patrijarh Porfirije u Banjaluci - Foto: RTRS
Patrijarh Porfirije u BanjaluciFoto: RTRS

Susretu je prisustvovao i Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije.

Obnova i izgradnja pravoslavnih hramova pomaže duhovnu obnovu pravoslavne zajednice, gdje god se ona nalazila, jer hramovi predstavljaju dušu svakog naselja, poruka je sa ovog susreta.

Foto: RTRS

Patrijarh Porfirije je istakao da realnost ljubavi Božije prema čovjeku postaje nada, vjera i realnost, te bića čini dostojnim vječnosti.

- Otuda smo se sabrali duhovnim povodom u Republici Srpskoj na više strana i imali blagoslov da se sretnemo ovde kod vladike u duhu, ljubavi i radosti praznika Vaskrsenja Hristovog. Moleći se Bogu da Gospod podari svim ljudima koji ovdje žive mir, radost, međusobno razumijevanje svakom čovjeku i njegovoj porodici - rekao je patrijarh Porforije novinarima.

Foto: predsjednikrs.net

- Iskoristio sam priliku da mu poželim dobar boravak i da kažem da je narod Srpske vjerujući, da je posvećen Srpskoj pravoslavnoj crkvi - izjavio je Dodik nakon što se u Vladičanskom dvoru u Banjaluci sastao sa patrijarhom Porfirijem i vladikama banjalučkim Јefremom i bihaćko-petrovačkim Sergijem.

Dodik je naglasio da se u ovom trenutku gradi oko 50 hramova, što govori o tome da to narod i želi.

- Naša saradnja je dobra. Uvijek je stabilno društvo i naša srpska nacionalna zajednica tamo gdje vlast i Crkva nemaju neki poseban problem, gdje zajednički djuluju na tome da očuvaju mir i stabilnost - rekao je Dodik.

Foto: predsjednikrs.net