latinica  ћирилица
01/05/2023 |  11:50 ⇒ 18:29 | Autor: RTRS

Obilježeno 28 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije; Ubijanje civila i izbjeglica nije pobjeda (FOTO/VIDEO)

U Gradišci je obilježeno 28 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije u hrvatskoj akciji "Bljesak", u kojoj je poginulo 283 ljudi srpske nacionalnosti, od kojih 114 civila, među njima 56 žena i 11 djece do 14 godina.
Gradiška - Foto:
GradiškaFoto:

Kod Spomen-obilježja poginulim srpskim civilima i vojnicima iz Zapadne Slavonije, služen je parastos i položeni vijenci.

Obilježavanju je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

      View this post on Instagram

A post shared by Milorad Dodik (@mdodik.official)

Dodik je izjavio da ubijanje civila i granatiranje izbjegličkih kolona ne može biti pobjeda, kako to predstavlja druga strana dok se Srbi sjećaju svojih poginulih.

Dodik je podsjetio da sve dok se Srbi sjećaju svojih poginulih u ratovima devedesetih godina, na drugoj strani te akcije slave kao pobjedu.

Milorad Dodik (Foto: predsjednikrs.net )

- Ne može pobjeda biti ubijanje civila na kućnom pragu kao ni granatiranje izbjegličkih kolona - rekao je Dodik danas u Gradišci gdje je prisustvovao obilježavanju 28 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije u zločinačkoj hrvatskoj akciji "Bljesak".

Gradiška (Foto: RTRS)

On je podsjetio da se i u Srbiji sjećaju ovog stradalničkog datuma, te da se tim povodom jutros čuo sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Gradiška - parastos (Foto: RTRS)

Dodik je rekao i da će se regulisati status pripadnika Vojske Republike Srpska Krajine.

Srbi moraju i dalje da se bore za istinu i pravdu i jasno kažu da su slobodarski narod koji se kroz cijelu svoju istoriju borio za slobodu, očuvanje svog identiteta i opstanak na prostorima na kojima vijekovima živi, poručio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić nakon obilježavanja 28 godina od egodusa Srba iz Zapadne Slavonije.

Hrvatske vojno-policijske akcije "Bljesak", "Oluja", "Maslenica" i druge su bile nastavak politike NDH, koje se savremena Hrvatska još nije jasno odrekla, izjavio ministar rada i boračko-ivalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, nakon obilježavanja 28 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije.

Milorad Dodik (Foto: RTRS)

Hrvatske snage prvog maja 1995. godine napale su teritoriju zapadne Slavonije koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija i izvršile etničko čišćenje Srba. Protjerano je 15 hiljada Srba. Za ove zločine, do danas, niko nije odgovarao.