latinica  ћирилица
03/05/2023 |  09:39 ⇒ 21:03 | Autor: Agencije

U pucnjavi u školi stradalo osam učenika i radnik obezbjeđenja; Šestoro djece i nastavnica povrijeđeni, napadač uhapšen (FOTO/VIDEO)

Učenik sedmog razreda Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu pucao je jutros iz pištolja na obezbjeđenje, nastavnicu i učenike. Ubijeno je osam učenika i radnik obezbjeđenja, saopštio je MUP. Šestoro djece i nastavnica škole su ranjeni i zbrinuti u Urgentnom centru i Klinici u Tiršovoj. Napadač K. K. (2009) je uhapšen.
Policija ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" (foto: TANJUG / ZORAN ŽESTIĆ) -
Policija ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" (foto: TANJUG / ZORAN ŽESTIĆ)

20.31 - Više hiljada građana okupilo se večeras na Cvjetnom trgu u Beogradu da bi paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća odali počast nastradalima u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

I građani Novog Sada pale svijeće, polažu cvijeće i odaju počast nastradalima u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

20.23 - Direktor Kliničkog centra Srbije doktor Milika Ašanin rekao je da su trenutno stabilno sva četiri pacijenta koja su u Urgentnom centru, kao i da se nalaze na intenzivnoj njezi.

- Pacijent koji je bio najduže u sali imao je kompleksne prostrelne povrede grudnog koša, vrata i kičme. Prije sat vremena primljen je na intenzivnu njegu i u ovom momentu je stabilno - rekao je Ašanin istakavši da će njemu sutra biti urađena magnetna rezonanca.

Dva učenika koja su zadobila povrede ekstremiteta su sasvim dobro, u budnom su stanju.

Probudila se i nastavnica koja će uskoro biti ekstubirana.

Pacijentkinja koju je u Tiršovoj operisao tim KCS-a je u jako teškom stanju.

19.59 - Institut za mentalno zdravlje u Beogradu je u cilju podrške porodicama stradalih u današnjem događaju, nastavnicima i učenicima kojima je potrebna psihološka pomoć i podrška, otvorio dvije telefonske linije: 063 8681757 i 063 8682217.

Telefoni za podršku porodicama stradalih, nastavnicima i učenicima će biti dostupni, a stručnu podršku će pružati tim psihologa i psihijatara iz Instituta za mentalno zdravlje.

Takođe, na Klinici za psihijatriju UKCS formiran je tim stručnjaka koji će biti dostupan za podršku svima kojima je potrebno.

Telefoni koji su dostupni na Klinici za psihijatriju su 011 2685050, 011 3662124 i 063 310723.

18.35 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je 10 mjera za prevenciju nemilih događaja kao što je bio današnji.

18.11 - Majka maloljetnika koji je izvršio napad u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu je privedena, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u prvom obraćanju javnosti nakon tragedije u beogradskoj školi.

18.03 - Danas je jedan od najtežih dana u savremenoj istoriji Srbije, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u prvom obraćanju javnosti nakon tragedije u beogradskoj školi.

17.37 - Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin, rekao je danas popodne Tanjugu da su dva učenika nakon operacije potpuno probuđena, a da se nastavnica u ovom momentu budi i da su svi potpuno stabilni.

17.10 - Jake policijske snage, koje su danas bile prisutne u OŠ "Vladislav Ribnikar", većinom su se povukle, a saobraćaj je normalizovan, javlja izvještač Tanjuga sa lica mjesta.

16.51 - Srđan Milovanović iz Instituta za mentalno zdravlje rekao je da je oformljen tim za pružanje podrške porodicama i da će on od sutra biti operativan.

16.41 - Građani Beograda polažu cvijeće i pale svijeće u blizini OŠ "Vladislav Ribnikar".

16.12 - Učenik 7. razreda OŠ "Vladislav Ribnikar", K.K. (13) , koji je jutros hicima iz pištolja usmrtio osam učenika i učenica, kao i radnika obezbjeđenja, a šest učenika i učenica i nastavnicu teško ranio, nije krivično odgovoran, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.

14.10 - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić kazao je na današnjoj konferenciji za novinare da je otac počinioca masakra na Vračaru uhapšen.

14.07 - Zvaničnici Republike Srpske izjavili su saučešća zvaničnom vrhu Srbije i porodicama nastradalih u tragediji koja se desila u Beogradu gdje je nastradalo osam učenika i radnik obezbjeđenja.

13.55 - Milić: Maloljetnik planirao napad i napravio spisak žrtava 

13.39 - Ružić: Od petka trodnednevna žalost u Srbiji

13.29 - Vanredna konferencija za novinare u Vladi Srbije

13.10 - Svjetski mediji poput Bi-Bi-Sija, Si-En-Ena kao i mediji iz regiona prenijeli su vijest o pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu u kojoj je ubijeno osam učenika i čuvar škole, a ranjeno šest učenika i nastavnica.

13.07 - Zbog tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar", u beogradskim osnovim školama posle podne neće biti nastave, potvrđeno RTS-u u Ministarstvu prosvjete Srbije. U školi će biti samo dežurno osoblje.

12.42 - Direktor KCS-a: Svi pacijenti su u operacionim salama

Direktor KCS-a Milika Ašanin rekao je da su u Urgentni centar primljena četiri pacijenta, tri učenika i nastavnica, kao i da je riječ o prostrijelnim ranama.

Tri učenika su starosti oko 13 godina, dok je nastavnica 1970. godište.

Јedan učenik je u teškom opštem stanju, on je prebačen u operacionu salu sa teškim prostrijelnim povredama grudnog koša i glave. Јedan učenik ima prostrijelnu ranu leve potkolljnice, učenica je zadobila ranu u stomak i obe ruke, dok je nastavnica ranjena u stomak i obe šake.

- Svi pacijenti su u operacionim salama, pri kraju je operacija jedne učenice i ona je u stabilnom stanju, ostale čekamo i pratimo - rekao je Ašanin.

12.32 - Sociolog Biljana Milošević Šošo izjavila je da današnja pucnjava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu treba biti apel za pojačanje mjera zaštite učenika, ali i neophodnost kvalitetne komunikacije i prepoznavanja problematičnog ponašanja kod djece.

12.29 - Hronologija tragedije u školi na Vračaru

11.51 - Izjava direktora Klinike u Tiršovoj Siniše Dučića

Direktor Klinike u Tiršovoj Siniša Dučić kaže za RTS da je troje dece iz škole prebačeno u tu ustanovu.

- Upucana su dva trinaestogodišnja dečaka i jedna devojčica. Oba dečaka su neuro-vaskularno stabilna. Radi se o prostrijelnim ranama donjih ekstremiteta. Na praćenju su i primaju terapiju - kaže doktor Dučić.

Ističe da se kod djevojčice radi o povredi glave i da se nalazi u operacionoj sali.

11.25 - Konferencija za novinare u Vladi Srbije biće održana u 13.15 časova.

Na konferenciji će se obratiti ministar prosvjete Branko Ružić, ministarka zdravlja Danica Grujičić i predstavnik MUP-a Srbije.

11.23 - MUP saopštio prve informacije

U pucnjavi u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar ubijeno je osmoro dece i jedan radnik obezbjeđenja, rečeno je Tanjugu u Mup-u Srbije.

      View this post on Instagram

A post shared by MUP Republike Srbije  (@mupsrbije)

Šestoro dece i jedan nastavnik te škole su ranjeni i trenutno su zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj.

Maloljetni K.K. (14) koji je izvršio ovaj zločin učenik je te škole i on je pronađen i uhapšen u dvorištu škole.

11.10 - Predsjednik Opštine Vračar: Radnik obezbjeđenja podlegao povredama

Predsednik Opštine Vračar rekao je za RTS da je radnik obezbjeđenja škole podlegao povredama.

Prema prvim informacijama ima povrijeđenih i preminulih, piše Tanjug.

Kako piše Sputnjik piše dvije osobe su podlegle povredama u bolnici, a čuvar je preminuo na licu mjesta.

11.00 - Kako piše Tanjug, nastavnica je teško povrijeđena u pucnjavi, koja se dogodila jutros u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na Vračaru.

09.43 - Troje djece prebačeno u Tiršovu, jedno životno ugroženo

Kako RTS saznaje, tri učenika su teže povrijeđena i primljena u Dečju kliniku u Tiršovoj.

09.10 - Pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu prijavljeno je da je jutros u 8.40 časova u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru došlo do pucnjave, saopštio je MUP.

Policija ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" (foto: TANJUG / ZORAN ŽESTIĆ)

09.00 - Policija je uputila sve raspoložive patrole, odmah izašla na teren i uhapsila osumnjičenog maloljetnika, učenika sedmog razreda, koji je, kako se sumnja, iz očevog pištolja ispalio više hitaca u pravcu učenika i obezbjeđenja ove škole.

Zbrinjavanje povrijeđenih je u toku, kao i rad policije na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi sa ovim događajem.

      View this post on Instagram

A post shared by MUP Republike Srbije  (@mupsrbije)

Blokirana je ulica i veliki dio Vračara, od Slavije ka školi. Na terenu je sedam ekipa Hitne pomoći, javlja RTS.

Povezane vijesti:

RTRS kod OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu; Na licu mjesta i ministri Ružić i Grujičić (VIDEO)